Izbeći jesenju depresiju

Ima onih koji se osete „ubijeno u pojam“ kad stigne jesen – kiša, tmurno vreme, mokro a, najgore od svega, to je tek uvod u još hladnije i tmurnije vreme, ono zimsko. Uz dovoljno kretanja koje podstiče lučenje endorfina ovo jesenje neraspoloženje moguće je izbeći.

Za početak je potrebno odabrati dobru obuću – neće vam popraviti raspoloženje ako izranjavite stopala ili dobijete žuljeve. Biće vam potreban par dobrih patika, a prilikom kupovine obratite pažnju na to za šta je model koji birate napravljen – za tenis, trčanje, hodanje… Patike za tenis napravljene su tako da podrže pokret u stranu, patike za trčanje tako da podrže pokret napred, s dodatnim ojačanjem koje amortizuje udarac na petu ili prste, dok su patike namenjene hodanju napravljene tako da sa udar prilikom pokreta raznosi celim stopalom. Na kutiji obično piše za koju aktivnost su patike predviđene, a vama će biti potreban par za hodanje, i možda jedan za trčanje, ukoliko se opredelite i za trčanje.

Odlična aktivnost je šetnja, po mogućnosti u društvu prijateljice ili druge drage osobe. Ukoliko je prijateljica sklona odustajanju, a vi ne, ona nije dobar izbor za ovo, i možda bi vam bilo bolje da budete same; ako prijateljica nije sklona odustajanju, a vi jeste, to bi i vas moglo da motiviše da nastavite, kako je ne biste izneverile. Udvoje će šetnja proći brže i lakše, uživaćete, i možete i jedna drugoj da pokazujete lepe jesenje prizore, poput lišća koje menja boju, onda kada na njih naiđete.

Menjajte rute kojima šetate. U suprotnom, moglo bi brzo da vam dosadi – stalno isto, i stalno isto, i još malo istog. Ukoliko nije „potop“, jesen je prijatno vreme za šetanje, sa šarenilom boja i svežim vazduhom koji će doprineti tome da se ne preznojite i da ne „lipšete“ od vrućine (nije tačno da fizička aktivnost nema efekta ako se ne preznojite).

Dobra stvar sa šetanjem i sa time da ne koristite rutinski program vežbanja u teretanama jeste da možete da menjate količinu napora kojem se izlažete, onako kako vama odgovara. Stepenice kojima stižete do parka će biti odlično sredstvo da zategnete guzu, ojačate noge i smanjite celulit, dok će klupa u parku biti idealna da uradite nekoliko polusklekova i vežbi za tricepse, onako usput, pre nego što nastavite sa šetnjom brzim korakom. Ne zaboravite na flašicu s vodom, i pijte vodu pre, u toku (na deset minuta) i nakon šetnje, kako ne biste dehidrirale. Lako je zaboraviti na mogućnost dehidratacije kada se znojite malo ili nimalo, ali vaš organizam i dalje troši vodu i potrebno je obnoviti zalihu u organizmu.

Pošto završite sa šetnjom, istegnite mišiće. Istezanje će tada lakše ići, kada ste zagrejane, pa će mogućnost povrede biti umanjena. Istezanje će pomoći da izbacite mlečnu kiselinu koja se eventualno nakupila u mišićima tokom šetnje i koja bi mogla izazvati bolove u mišićima, a uz to će vam i ojačati zglobove, što je uvek korisno.

Uz redovne šetnje i istezanje posle njih (dva do tri puta nedeljno, u vreme koje vam odgovara), znatno su manje šanse da ćete patiti od jesenjeg neraspoloženja – da i ne spominjemo da će vas oraspoložiti kad osetite kako ulazite u formu, kako vam je telo zategnuto, i kad ponovo počnete da uživate u sopstvenom telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.