U trendu

Izbeći zaduživanje za praznike

Nisu retke osobe koje će za Novu godinu potrošiti znatno više nego što sebi mogu da priušte i tako dospeti u dugove koje će kasnije teškom mukom vraćati – ili samo dugovati još više, jer se zadužuju da bi vratili dug, pa se onda zaduže da bi vratili prethodno zaduženje, i tako bez kraja. Uz malo planiranja i racionalnosti, to je moguće izbeći.
Unapred odredite koliko ćete da potrošite a da to sebi možete da priuštite. Kad odredite o kojoj se sumi radi, isplanirajte šta ćete da kupite, kako za prazničnu trpezu, tako i za poklone dragim osobama.
Pre nego što počnete s kupovinom, napravite listu. Listu potrebnih namirnica i listu poklona koje planirate da nabavite. Onda kada je moguće, nabavite i listu želja dragih osoba – kupovinom nečega s te liste (a što je u okviru predviđenog budžeta) osiguravate se da ste kupile nešto što ta osoba zaista želi.
Plaćajte gotovinom kad god je to moguće. Veoma je lako potrošiti više nego što ste planirale kad plaćate karticom, plaćanje gotovinom vam daje znatno bolji osećaj koliko tačno trošite, plus je odmah vidljivo kada ispraznite novčanik. Uz to, na plaćanje gotovinom ne ide kamata, tako da trošite manje.
Ako je plaćanje gotovinom zbog nečega neizvodljivo, plaćajte samo jednom karticom, čak i ako ih imate nekoliko. Upotrebite onu za koju ide najmanja kamata. Potrudite se da dug koji ste napravile karticom vratite što je pre moguće, kako vam se ne bi gomilala kamata.
Naišle ste na povoljnu rasprodaju, ali još uvek niste primile platu? Sačekajte s kupovinom dok ne primite platu, a onda nabavite stvari na rasprodaji. Ukoliko ih smesta kupite karticom, više neće biti toliko povoljne, zbog kamate.
Veoma bitna stavka: jednom kad nabavite sve sa spiska, prestanite s kupovinom. I, naravno, ne zaboravite da je smisao praznika taj da provedete vreme s dragim osobama, a ne da potrošite kao da posle praznika više nema života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.