Izboriti se s manipulatorima (2)

Mnogi ljudi u svom životu imaju nekog ko manipuliše njima. To mogu biti vaši roditelji, partneri, prijatelji, rođaci, deca, šefovi, kolege, podređeni… S takvim ponašanjem je neophodno izboriti se, ko god da ga primenjuje. Juče smo počeli priču o tome kako takvo ponašanje prepoznati i šta učiniti, a danas navodimo šta dalje.
Odbijte "velikodušne" manipulatorove ponude da vam pomogne, kao i njegove poklone. Ne daje od srca, nego zato da bi kasnije tražio protivuslugu – ili, još verovatnije, nekoliko protivusluga, i da može da tvrdi kako ste sebični i samoživi, eto šta vam je dao, a vi ni to ne možete da mu učinite.
Ne popuštajte. Mirno i racionalno odbijte da prihvatite zahteve koje manipulator postavlja pred vas.
Postavite granice i održavajte ih. Neophodno je emotivno se distancirati od manipulatora kako ne bi mogao da vas povredi svojim komentarima, kako ne bi mogao i dalje da manipuliše vama. Ne popuštajte.
Suprotstavite se manipulatorovim lažima i poluistinama – i to logikom, ne emocijama. Ako je neophodno, složite se da se ne slažete, ali nemojte prihvatati njegove laži i poluistine kao istinu. Moguće je da ćete postupak morati da ponovite mnogo puta pre nego što se manipulator povuče, budite spremne za to.
Budite spremne i za to da bi manipulator mogao da pribegne drastičnijim merama. Ako se samo skloni, ako odstupi, to znači da odustaje nad kontrolom koju je imao nad vama – malo koji manipulator će to tek tako učiniti. Verovatno ćete čuti kako ste ih za srce ujeli, kako se užasno ponašate prema njima, koliko se povređeno osećaju zbog vašeg ponašanja. Manipulator bi u ovoj fazi mogao da postane gori nego ikad, ili da se u potpunosti udalji od vas. Budite spremne, nemojte se pravdati, niti trčati za manipulatorom ukoliko se skloni.
Posmatrajte kako se manipulator ponaša jednom kad uvidi da više ne može da manipuliše vama. Neki nestanu iz vašeg života, komentarišući kako ste užasna, nezahvalna, samoživa osoba, ali neki ostanu i promene svoje ponašanje, bilo zato što prihvate da nije bilo u redu to što su radili, bilo zato što vide da im više ne uspeva, a ne žele da vas izgube. S nekima čak kasnije možete da izgradite mnogo bolji odnos – a u svakom slučaju, jednom kad se izborite s manipulatorom, osetite se mnogo bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.