Izboriti se sa manipulatorima (1)

Vrlo je verovatno da ste se bar nekad srele s osobom koja pokušava da manipuliše vama, moguće je da ste i u nekom odnosu u kome neko vama manipuliše. S time nije lako izboriti se, ali ni nemoguće, ukoliko nađete snage i istrajnosti za to.
Za početak je neophodno prepoznati nešto kao manipulativno ponašanje. A manipulatori su odlični u onome što rade: u kontrolisanju i iskorišćavanju drugih. Različiti su načini na koji mogu da vas kontrolišu, ali im je cilj isti: da učinite ono što manipulator želi. Neki će upotrebiti pretnje, neki laskanje, neki će učiniti da se osećate kao da ste im skrivili, ili će vas omalovažavati. Neki će kombinovati, pa nikada nećete znati šta da očekujete od njih, da li da budu fini i šarmantni, ili besni, ili naglo hladni. Ukoliko se često osećate kao da ste pod stresom ili nezadovoljni ili uzrujani u komunikaciji s određenom osobom, moguće je da ta osoba manipuliše vama.
Razmislite na koji se način uklapate u planove tog manipulatora. Setite se stvari koje ste učinile ili odbile da učinite kako biste zadovoljile manipulatora, i kako ste se u tim trenucima osećale.
Pokušajte da dokučite na koje vaše slabe tačke igra taj manipulator. Recimo, ako ste brižna osoba koja se brine o drugima, manipulator bi mogao da vas nazove sebičnom i samoživom ukoliko odbijete da postupite onako kako on (ili ona) želi.
Prestanite da smišljate opravdanja za to kako se manipulator ponaša prema vama. Ako ga/je opravdavate time što se oseća nesigurno, ili teškim detinjstvom, vrlo je verovatno da upravo na to igra kako bi vas izmanipulisao. Budite veoma oprezni s bilo kime ko redovno izigrava žrtvu.
Ovde ni slučajno nije kraj – sutra pročitajte šta dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.