U trendu

Izdržavana prijateljica

Danas je normalna pojava da žene rade, pod pretpostavkom da uspeju da nađu posao, ali ima i onih koje to ne žele, već im se više sviđa da ih neko izdržava. Ukoliko ste vi ponosne na to što ste sopstvenim radom stekle, može da bude malo problematično imati prijateljicu koju neko izdržava.
Recimo, imate prijateljicu vaših godina. Nije zaposlena – ne radi se o tome da je bolesna ili iz drugog razloga nesposobna za rad, već ne želi da radi. Smeta joj ideja da bi neka osoba mlađa od nje mogla da joj bude šef i daje joj naređenja, a, iskreno rečeno, ona zapravo i nema nešto mnogo radnog iskustva, tako da bi definitivno morala da radi pod tuđim uputstvima. Nije udata, nema decu, izdržava je njen dečko, i njoj se tako dopada. Ne smatrate je lošom osobom, samo vam nije jasan njen način života, vi jednostavno ne biste mogle tako, navikle ste da imate svoj dinar, da zarađujete sopstveni novac, da ni od koga ne zavisite. Volele biste i da ona malo promeni svoj način razmišljanja.
To teško da ćete postići. Šta god joj vi o tome rekle, mogla bi to da shvati kao uvredu. Moguće je da će je sam život u nekom trenutku naterati da se promeni, ukoliko dođe u situaciju da jednostavno mora da nađe posao. Do tada, sve vaše reči o tome kako bi za nju bilo dobro da se promeni teško da bi joj nešto značile, a nakon toga, bile bi nepotrebne i verovatno shvaćene kao "stajanje na muku".
Pored toga, ona vas ni na koji način ne povređuje, niti ugrožava vaš način života – a način na koji je ona odabrala da vodi sopstveni život je ipak njena stvar. Ako baš ne možete da se suzdržite od takvih tema, možete probati da joj nekom prilikom pričate o tome kako vi živite, koje su stvari vama bitne – samo, bez ikakve prisile, direktne ili indirektne, da i ona usvoji vaše stavove. A možete joj i, kad vam za nešto kaže da ste baš srećnica kad to imate, odgovoriti da je to jednim delom sreća, a znatno većim delom uložen trud i rad. Možda je to navede na ideju da bi i ona mogla da ima nešto slično – kad bi se oko toga potrudila.
Nije vam to dovoljno, i dalje vam smeta kakva je ona? U tom slučaju bi moglo da pomogne da proredite viđanja s njom i da se više bavite sopstvenim životom – ukoliko ste dovoljno zauzete življenjem sopstvenog života, teško da ćete imati vremena i/ili volje da nešto mnogo razmišljate o tuđem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.