Izgradite „čvršći stav“

O stanju sopstvenih kostiju poželjno je starati se još od rane mladosti. To ne podrazumeva samo dobro držanje ili pravilnu ishranu već i nešto sasvim drugačije: povećan fizički napor usled kojeg će se same kosti „bolje“ ponašati. Reč je o jednom neobičnom mehanizmu: sve male pukotine koje su posledica fizičkih aktivnosti i njima prouzrokovanog mehaničkog stresa organizam reguliše tako što ih ne samo „popunjava“ već i obavija novim slojem kosti. Nemački hirurg Julijus Volf (Julius Wolff) je pre više od jednog veka primetio i opisao ovu zakonitost, koja je od tada poznata kao Volfov zakon.

Osobina kostiju da se u sprezi sa povećanim nivoom specifičnih fizičkih aktivnosti „same popravljaju“ od posebnog je značaja za žene. Razlog za to je čest problem koji nastupa posle menopauze, kada kosti dospevaju u lošije stanje, koje finalno može da rezultira osteoporozom. Posledica ovakvog stanja su krhke kosti, koje i najmanja aktivnost može trajno oštetiti.

Da bi se ovakvo stanje predupredilo, prema rečima stručnjaka, neophodno je „poraditi“ na koštanoj masi u prvih 20-30 godina života. Aktivnosti poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla nisu adekvatne: trčanje ili podizanje tegova ima više uticaja. U kombinaciji sa ishranom bogatom kalcijumom (čak i dodatnim unošenjem kalcijuma u nekom drugom obliku), kosti će sigurno „pozitivno odreagovati“. Naravno, ne treba preterati sa vežbanjem – umereno i redovno opterećivanje tela određenim vrstama napora neće izazvati povrede, a poslužiće trajnijem cilju – stvaranju „kapitala“ za stare dane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.