Između zaraćenih prijateljica

Dešava se: imate dve bliske prijateljice koje se u nekom trenutku posvađaju "na krv i nož". Imate osećaj da bi oči jedna drugoj iskopale – a da stvar bude još gora, pokušavaju da i vas uvuku u svoj sukob, da od vas zahtevaju da odaberete stranu. U najvećem broju slučajeva, najbolje je ne nasesti na to i odbiti da ikome držite stranu.
Nekad se desi da krivicu možete da svalite na jednu od njih dve, ukoliko je uradila nešto zaista drastično, recimo, bez povoda, namerno, ubila kućno mezimče ove druge. Međutim, to je zaista retko slučaj, znatno češće je krivica i do jedne i do druge, ukoliko se uopšte zamarate time da određujete ko je kriv. A ne vredi se zamarati time – mnogo je bitnije snaći se i "preživeti" celu stvar.
Naime, nije nikakva retkost da jedna od njih ili obe zatraže od vas da se opredelite. Pričaće vam najgrđe stvari o onoj drugoj, neretko uz bombastične izjave tipa: "Ona mi je sada smrtni neprijatelj" ili: "Za srce me je ujela". Čak i ako vam ne traže direktno da im držite stranu, imate osećaj da indirektno, svom tom "pljuvačinom" po dojučerašnjoj dragoj prijateljici, pokušavaju da vas navedu da i vi "zaratite" s njom – pa, šta biste drugo i mogle kad je u pitanju toliko užasna osoba, još malo pa nečastivi lično? A vi biste da vas ne mešaju u svoje sukobe, i želite da nastavite da se družite s obe – po mogućnosti, bez slušanja gadosti o onoj drugoj.
Šta tada? Odbijte da budete uvučene u sukob. Nastavite da se družite s obe, i nemojte to da krijete – ni jedna ni druga nemaju pravo da vam naređuju s kime ćete se družiti, a ne bi bilo u redu ni lagati ih. Ne kažemo da pred jednom treba da "paradirate" pričom o tome kako vam je super bilo s onom drugom, ali nemojte ni da prikrivate činjenicu da se i dalje družite sa obe. I, još jedna bitna stavka: apsolutno odbijte da slušate pljuvačinu o onoj drugoj.
Hoće li uspeti? Uglavnom uspe, mada nekad ide teško na početku. Ostanite pri svojim stavovima; ukoliko prijateljica i dalje pokušava da vas nagovori da budete na njenoj strani, ili nastavi s pljuvanjem po "smrtnom neprijatelju", proredite viđenja s njom, ili ih na neko vreme ukinite. Ukoliko joj je stalo do vašeg prijateljstva, poštovaće vaš stav (kao i to što ni onoj drugoj ne dopuštate da u vašem prisustvu pljuje po njoj) i, pre ili kasnije, prihvatiće to što tražite od nje. Ukoliko ne prihvati, znači da od vas želi da joj budete publika za pljuvanje po njenoj "neprijateljici" i/ili saborac u "borbi na život i smrt", a ne prijateljica – same procenite koliko vam to treba u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.