Joj, mnogo trošim!

Vratile ste se iz prodavnice i raspakovale stvari koje ste uzele. Bacite pogled u novčanik i stresete se – opet ste potrošile više nego što sebi možete da priuštite. Nedavno ste, na čekove, kupili baš simpatičnu garderobu – stvari za koje znate da će mu se dopasti da vas u njima vidi – samo, to znači da ćete, po stohiljaditi put, biti u debelom minusu jednom kad čekovi stignu. A tek kad vam stigne račun za mobilni… Čini vam se da ste pričale „malo“ više ovog puta… Nekako, drago vam je što više ne postoje dužnički zatvori – mada, možda to i nije tako loša ideja, makar ne biste trošile toliko. Hvata vas očajanje.

Glavu gore! Problem koji imate prilično je čest i, na vašu sreću, nije ga nemoguće rešiti. Potrebno je malo dobre volje, malo više planiranja i dosta samodiscipline. Evo nekoliko taktika koje vam mogu pomoći.

Pre odlaska u prodavnicu, dobro pogledajte šta vam je stvarno neophodno u kući i napravite spisak. Držite se tog spiska! Nemojte kupovati stvari koje nisu na spisku samo zato što bi vam zgodno došle. Pripremite onoliko novca koliko vam treba za tu kupovinu i nemojte nositi više od toga. Na taj način, čak i ako dođete u iskušenje da kupite nešto što niste pažljivo isplanirale, nećete imati čime.

Ako stalno kupujete novu garderobu zato da biste se dopale svom dragom, razmislite malo bolje. Da li zaista verujete da ćete mu se dopasti samo u novoj odeći? Svakako će mu prijati saznanje da ste se udesili samo zbog njega, ali niko normalan ne bi očekivao od vas da svakog časa kupujete nove krpice. Da li se osećate zapostavljeno u poslednje vreme, pa na taj način pokušavate da privučete njegovu pažnju? Ako je tako, činite to na pogrešan način – ukoliko imate problem, podelite ga s njim, objasnite mu o čemu se radi. Ukoliko mu je stalo do vas, sigurno će razumeti vašu želju da mu se dopadnete i pomoći će vam da rešite problem s preteranim trošenjem na garderobu.

Kad je o mobilnom telefonu reč, postoji prilično jednostavan način da kontrolišete koliko trošite: „pripejd“ tarifa. Naime, na taj način plaćate unapred, pa imate uvid u to koliko trošite i teško će vam se dogoditi da potrošite više nego što ste planirale.

Dakle, glavno je da unapred isplanirate na šta ćete potrošiti i koliko. Na ovaj način možete znatno uštedeti, pa ćete povremeno moći i da častite sebe nečim što vam se dopada, a da vas posle ne boli glava zbog dugova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.