Joj, svi moji jedu!

Želite da smršate. Ne radi se o tome da mislite da ćete se tako više dopasti muškarcima; neprijatno se osećate sa viškom kilograma i želite da smršate da biste se više dopadale sebi. Vežbate i držite dijetu. U velikoj meri ste se odrekle nekada vam omiljenih poslastica i polako se čak i navikavate na to. Dijeta i vežbe uspevaju, smršale ste desetak kilograma i dobro se osećate povodom toga – ponosne ste na svoj uspeh. Onda stiže udarac, i to od onih koji bi trebalo da vas podrže: od porodice i rodbine. Zovu vas na porodični ručak. Idete; znate da će biti puno hrane koja goji, ali znate i da ćete ih sve smrtno uvrediti ako ne odete, a tamo vas nutkaju i nutkaju, i ne možete da odbijete, i opet ne možete da odbijete… Posle nekoliko takvih ručkova, vratite staru težinu. Porodica vas ponovo ponosno gleda, jer ste opet poput njih – bucmasti.
Nekome se to čini kao prilično neozbiljan razlog da se vrate teškom mukom skinuti kilogrami, ali nije tako. To je neozbiljan razlog samo onima kojima gojazni ljudi ne čine najveći deo porodice. Porodični ručkovi nisu samo prilika da se jede, niti je tu hrana samo hrana. U mnogim porodicama hrana je i način komunikacije; više njih se prilično potrudi da spremi tu hranu, i da je dobro spremi, i sprema je sa ljubavlju. Ukoliko odbijete da jedete, osećaće se kao da odbijate njihovu ljubav. Ako im kažete da ne jedete jer želite da smršate, osećaće se kao da ih odbacujete, kao da ih se stidite. Sigurno ne želite da se vaši roditelji i rodbina osećaju kao da ih više ne volite, kao da vas je sramota u njihovom društvu. S druge strane, i dalje želite da smršate. Šta učiniti?
Ne treba da prestanete da se viđate sa porodicom – to vam nije ni neophodno za mršavljenje. Samo uzimajte manje porcije, ne tražite repete i izbegavajte sve što je masno ili sadrži šećer u velikoj količini. Ako nastave da vas nutkaju, recite da ćete uzeti hranu kasnije – već ste se prejeli. Za masno im možete reći da vam je u poslednje vreme muka od masnog; to nije tako retka pojava. Još jedan dobar trik jeste da uzmete veće količine neke salate (u kojoj nema kaloričnih sosova ni majoneza – ruska salata, recimo, nije dobra ideja) i da jako nahvalite tu salatu. Od toga se nećete ugojiti, a vašoj porodici je važnije da vide da vi s uživanjem jedete nego šta tačno, od svega ponuđenog, konsumirate.
Takođe, niko se neće osećati odbačeno zato što vežbate; znači, vežbajte više, a možete i u šetnju ili na bazen da pozovete i nekog rođaka – tako ćete se družiti s njima (samo nemojte baš svaki put da "zalutate" u poslastičarnicu).
S vremenom, vaša porodica će se navići na to da sad više volite razne salatice nego svinjetinu i da volite da se krećete, ali da pri tom i dalje volite sve njih. Lepo i njima i vama, i niko se ne oseća nesrećno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.