Još jedan udarac za Barbiku

Iako je veći deo sveta tamnokos, prosečne težine i telesne građe, plavokosi i plavooki fenomen poznat kao Barbika dugo je ugnjetavao generacije žena i devojčica. Nedostižne mere platinaste lutke inputiraju se još u detinjstvu, a devojčice koje u mećuvremenu odrastu, sa Barbika sasvim neprimetno pređu na sakupljanje modnih časopisa i opsesivno praćenje izveštaja o životu nedostižnih diva sa malog ekrana. Zaista, ukoliko bi mogućnost da se osobine deteta unapred programiraju putem genetskog inženjeringa bila dovedena do ostvarenja, tada bi se broj plavih devojčica rapidno povećao. Uostalom, to potvrđuje i savremena praksa farbanja kose u plavo, plastičnih operacija i svih drugih metoda za modeliranje tela u skladu sa likom Barbike.

Na sreću, postoje i kontrastruje. Pored skorašnjeg trenda proizvodnje punijih lutaka, javljaju se i novi „komentari“, sa raznih strana sveta. Jedan, veoma uspešan, predstavlja kineska lutka po imenu Yue-Sai Wa Wa. Njena idejna majka je Yue-Sai Kan, uspešna poslovna žena kinesko-američkog porekla, koja je svoj marketinški potez objasnila željom da „pobedi“ Barbiku. Ona smatra da je različit, zapadni tip lepote oličen u liku Barbike diskriminatorne prirode, kao i da devojčicama iz Azije treba pružiti mogućnost za identifikaciju sa lutkom koja će izgledati upravo kao one.

Inače, lutka je napravljena po uzoru na samu Yue-Sai Kan. Neki od „modela“ koji su ponuđeni tržištu sugerišu drugačiju politiku od pukog predstavljanja azijske lepotice: jedna od Yue-Sai varijanti je „zaštitnica pandi“, a druga – lekarka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.