Još malo o začinima

Pisali smo već o začinima, kao i o muci koju povremeno mučimo ne znajući uz šta ide, a uz šta ne ide neki začin koji nikad ranije nismo probali – a relativno je nov kod nas, pa ne možemo ni da priupitamo starije čemu to služi. Zato, evo još malo o začinima, kao i o njihovim mešavinama, koje lepo izgledaju, ali niste baš sigurne šta je u njima.

Muskatni orah i nije baš toliko nov kod nas; ipak, ne znaju svi za šta se koristi. To je plod tropskog drveta; na naše tržište stiže u obliku praha ili okruglastog, tvrdog ploda koji se struže. U našim krajevima, muskatni orah najčešće se upotrebljava za slatka jela, razne kolače, slavsko žito, kremove i pudinge. Međutim, ako se koristi u malim količinama, dobar je i kao dodatak sosovima od sira, luka, kao i za čuveni bešamel sos, te za dinstano povrće, spanać i kuvano vino. Pored toga, muskatni orah ima umirujuće svojstvo, pomaže prilikom dijareje i mučnine i olakšava varenje – pa je jako zgodno koristiti ga kad spremate veće količine hrane za neko slavlje.

„Bilje Mediterana“ je prilično blaga mešavina različitog mediteranskog bilja; bosiljak, majoran, melisa i timijan česti su sastojci. Ova mešavina je zgodna za začinjavanje jela od morskih plodova, raznih testenina, kao i sosova za testenine. Može da posluži i za razne marinade.

„Italijanski začin“ je mešavina majorana, origana, peršuna, ruzmarina, bosiljka i mente. Najviše se koristi u italijanskim specijalitetima (šokirane ste, zar ne?), picama, prelivima za testenine, namazima od sira i u marinadama.

„Steak peper“ je pažljivo balansirana mešavina tucane ljute paprike, crnog bibera, korijandera, timijana i morske soli. Kao što i po nazivu možete da pretpostavite, koristi se za jela sa roštilja, pečenja, a može i za riblju čorbu.

Sada vam još samo treba malecka finansijska podrška da biste spremile sva ova jela… Sasvim malecka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.