U trendu

Jutarnji raspored za decu

Mnogi roditelji se ujutru osećaju kao u ludnici, dok svaki čas požuruju decu da obave sve što treba. Taj stres je moguće izbeći ili ublažiti ukoliko uzmete u obzir mogućnosti mlađe dece i metod prilagodite njima – to bi čak moglo i da vam svima bude zabavno.
Na šta mislimo? Na to da mozak deteta nije isti kao mozak odrasle osobe. Većina mlađe dece jednostavno nije u stanju da drži na umu veći broj stvari istovremeno, i ako ih vi svaki čas požurujete da urade i ovo i ono i nešto treće, i nervirate se jer dete to još nije uradilo, dete se oseća krajnje zbunjeno. Umesto toga, pokušajte sledeće (naravno, poželjno je da ste i vi smirene i ne obavljate petsto stvari u poslednjem trenutku, jer će se vaša nervoza neminovno preneti i na dete).
Nabavite veći papir na koji ćete nacrtati šta sve dete treba ujutru da uradi (da se umije, obuče, doručkuje, očešlja, opere zube…). Crtež ne mora da bude umetničko delo, važno je da je detetu razumljiva svaka stavka na njemu. A onda, umesto da svaki čas detetu ujutru ponavljate da se umije, da se očešlja i slično, samo ga blago uputite na taj veliki komad papira (zalepite ga na vidljivo mesto, na primer, negde u kuhinji), da proveri šta još treba da uradi.
Ovakav metod je svakako prijatniji nego zvocanje i požurivanje deteta, i to i za vas i za dete, a moglo bi da vam bude i zabavno. Dodatnu zabavu može da pruži ako fotografišete dete kako obavlja sve te aktivnosti, pa na taj veliki papir dodate i te fotografije. Biće zabavno dok tražite od deteta da pozira dok doručkuje ili pere zube, plus će detetu cela ta stvar onda biti igra, a ne nervoza i požurivanje i zbunjenost.
Ako vam se čini da bi ovo moglo da pomogne, probajte! Nekim roditeljima je pomoglo, moglo bi da pomogne i vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar