U trendu

Ka pojmu sveštenice

Činjenica da žena u okviru hrišćanske crkve ne može da postane sveštenica odavno je i svima poznata. Međutim, novo doba donosi i novo čitanje kanona, i neobične slučajeve „postavljanja“ žena na tradicionalno mušku funkciju. Jedan od takvih izuzetaka predstavlja i grupa od sedam žena katoličke veroispovesti, iz Nemačke, Austrije i Amerike, koje su svešteničko zvanje „primile“ od strane kontroverznog arhibiskupa po imenu Romulo Antonio Braschi, poreklom iz Argentine.

Ovaj slučaj izazvao je pravi skandal u krugovima Katoličke crkve, dok je prestupnicama naloženo da se bez oklevanja pokaju i odreknu onog što im „po prirodi stvari“ ne pripada. Naravno, njima ne pada na pamet da urade nešto slično, već planiraju da se (javno) pobune protiv sličnog ponašanja od strane Crkve. Jedna od sveštenica, Christine Mayr-Lumetzberger, tvrdi da je u pitanju čist slučaj polne diskriminacije, kao i da je ova vrsta reakcije nekontrolisana i neprimerena samom činu. Ova žena, inače bivša opatica a danas učiteljica i u braku, kaže da ne namerava da prestane sa svojim poslom: iako je Crkva njen čin okarakterisala kao grešan, ljudi je i dalje zovu da obavlja ceremonije prilikom venčavanja.

Vatikan je objavio kako ni jedna od žena nije pokazala „prave znake pokajanja“, te da im sledi ekskomunikacija iz tela Crkve. Ceremonija uvođenja žena u sveštenički red inače je održana u Austriji, na brodu na Dunavu, i povodom toga je prisustvovalo oko 300 ljudi. Iako su nove sveštenice čvrsto rešene da obavljaju svoj posao kako valja (što im se, svakako, ne može sporiti), Crkva nije voljna da usvoji promene ovog tipa, koliko god one bile očekivane i prirodne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.