U trendu

Kad kolege potcenjuju vaš rad

Možete biti veoma ponosne i izjavljivati da vas nije briga šta neko misli. Ipak, u sebi znate da će vas pogoditi neljubazna reč, a ukoliko vam neko konstantno govori kako ono što radite ništa ne valja, to će vas sigurno pogoditi. Ne radi se samo o šefu koji ima zamerke na vaš rad – zaboleće vas i primedbe vašeg kolege, naročito ako ste ponosna osoba i naročito ako se ponosite obavljenim poslom. Onda vam opadne samouverenost, počnete da sumnjate u sve što radite, moguće je i da stvarno počnete da "brljate", baš zbog pojačanog straha od toga da to ne uradite… Kako to sprečiti?
Dobro je znati da to što vaš kolega potcenjivački govori o vašem radu najčešće nema nikakve veze s tim da li vi posao obavljate dobro ili loše. Čak je vrlo moguće da je kolega ljubomoran na vas jer ste bolji u poslu od njega. Samo, kako biti siguran da se radi o tome?
Nije tako teško, zapravo. Obratite pažnju na to na koji način vam kolega saopštava da vaš rad ne valja. Ukoliko stavlja uopštene primedbe, a nije u stanju da vam skrene pažnju na konkretne greške i naročito ukoliko njegov kriticizam nije konstruktivan (to jest, ukoliko vam ne daje nikakve konkretne sugestije šta i kako bi trebalo da ispravite), možete biti sigurne da njegove namere nisu poštene. On neće da vam skrene pažnju na grešku koju ste zaista napravile (jer i ne može pošto vi niste pogrešile), već samo želi da vas ponizi i povredi.
Šta učiniti u tom slučaju? Vrlo jednostavno – ignorišite takvog kolegu. Ukoliko je potrebno, požalite se pretpostavljenima da vas kolega maltretira i ne dopušta vam da na miru obavljate svoj posao.
Podrazumeva se: ukoliko vam kolega zaista kaže za šta konkretno misli da ste pogrešno uradili i predloži vam kako to da rešite, o njegovim rečima bi svakako trebalo pažljivo razmisliti. Ako zaključite da je u pravu, zahvalite mu se na pomoći, naročito ako on uopšte nije u obavezi da pazi na ono što vi radite – tada vam je svojom kritikom učinio uslugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.