Kad lepotica zavoli zver

Sindrom „lepotica i zver“ je jedna od najvećih socijalno-naučnih misterija: Zašto se prelepe žene zaljubljuju u muškarce koji i ne izgledaju toliko dobro?

Dr. Lee Alan Dugatkin kaže da treba da bacimo pogled na vrstu zvanu „guppies“.

To je prva vrsta kod koje su naučnici izučavali i posmatrali način biranja partnera. Ženka koja pripada ovoj vrsti će se mnogo češće opredeliti za mužjaka, ako se on dopada i drugim ženkama. A izgleda da i kod ljudi ima dosta sličnosti.

Sprovedena je studija u kojoj je učestvovalo 60 žena i 74 muškarca. Pokazane su im slike stranaca i postavljeno im je pitanje da li bi voleli da izlaze sa njima. Takođe su im bile date informacije da li i druge žene i muškarci smatraju da su te nepoznate osobe na slikama atraktivne.

Nije iznenađujuć podatak da su se i muškarcima i ženama dopali atraktivni ljudi. Ali, žene su češće od muškaraca gradile svoje mišljenje na osnovu toga da li se ta osoba sa slike dopala i drugim ženama. Žene su takođe momke sa fotografija koji su im se dopali, opisale kao zabavne, bogate i naočite – čak i pored toga što ih nikada nisu videle u stvarnom životu!

Ovo može da vodi do toga da žena izlazi sa muškarcem koji je fizički neatraktivan, zato što bi i druge pripadnice lepšeg pola rado izašle sa njim. Ponašanje žena ima svoje duboke korene u vezi sa evolucijom.

Korišćenje mišljenja drugih žena je izraz izbirljivosti. Posmatrano iz ugla evolucije, žene i treba da budu izbirljive u seksu; one imaju više toga da izgube. Ako žena napravi grešku i izabere pogrešnog partnera, biće izuzeta iz mnogih aspekata života za devet meseci. A ako se desi da neki roditelj napusti zajednicu, to će gotovo uvek biti muškarac.

Zato, ako žena nema previše informacija kada je u pitanju potencijalni partner, ona će verovatno preferirati one momke koje žele i druge žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.