U trendu

Kad menjate frizerku

Žene su sklone tome da se na neki način vežu za svog frizera ili frizerku, ako stalno idu kod istih. Onda se desi da bude problem jednom kada reše da promene frizerku, iz kog god razloga da to žele da urade – čini im se da frizerki duguju neko objašnjenje ili čak da bi je na neki način izdale kada bi otišle kod neke druge.
Ovo je naročito čest slučaj ako pored dame koja je rešila da promeni frizerku kod iste frizerke ide i neko blizak toj dami – njena mama, sestra, prijateljica ili prijateljice… Frizerka postane nešto mnogo više od osobe koja vam održava frizuru, postane vam maltene prijateljica ili je čak vidite kao člana porodice. Međutim, možda je ona povisila cene pa više ne možete da plaćate toliko, ili ste otišli, po preporuci, kod neke druge dok je ona bila na odmoru i ta druga vam je napravila lepšu frizuru (a uz to vam i naplatila manje – ili je skuplja, ali jednostavno radi bolje)… Tek, ta druga frizerka vam mnogo više odgovara, i želite da od sada idete kod nje. Ali, da li će vaša uobičajena frizerka to shvatiti kao izdajstvo? Hoće li je vaš odlazak povrediti? Da li bi trebalo nešto da joj poklonite za rastanak? Šta će biti s vama bliskom osobom ili osobama koje i dalje idu kod te frizerke? Damama se nekad mnogo takvih pitanja vrzma po glavi.
Jedne stvari bi trebalo biti svestan: vi vašoj frizerki ne dugujete ništa. Ne kažemo da osobu kojoj plaćate neke usluge treba posmatrati s visine, to bi bilo neučtivo, ali nije ni da joj dugujete nešto. Ne dugujete joj ni objašnjenje – ako želite da pređete kod nove frizerke, nema ničeg nepristojnog u tome da to jednostavno i učinite. A vama bliska osoba koja ostaje kod stare frizerke? Pa, šta s njom? Ako je vaša bivša frizerka profesionalac, neće se „svetiti“ nekom ni krivom ni dužnom jer ste vi rešili da joj više ne budete mušterija – da i ne pominjemo da joj je i vama bliska osoba takođe mušterija, pa bi bilo kakvim neprijatnostima frizerka rizikovala da ne izgubi samo vas već i još jednu mušteriju.
Ipak, želite da je nekako obavestite i nečim joj se zahvalite? Možete. Uvek je lepo čuti „hvala“, a ne bi bilo loše da izostavite to da ste prešli kod nekog ko radi bolje od nje; dovoljno je reći da više nećete biti u prilici da dolazite (bez daljeg objašnjavanja) i da joj se zahvaljujete na svemu što je učinila za vas. U ovakvim prilikama, ako želite nešto da poklonite, poklon u novcu je najpraktičniji – cveće ili čokolada ili bombonjera izgledaju lepše, ali bi vaša (sad već bivša) frizerka onda morala da drugim radoznalim mušterijama odgovara na pitanje kojim povodom je to dobila, a teško da bi joj bilo drago da ponavlja da je izgubila mušteriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar