Kad pas ne podnosi samoću

Mnogi vlasnici pasa suočili su se s problemom iz naslova: njihov mezimac nije u stanju da trpi da bude ostavljen sam, pa onda laje, zavija, grize sve po kući, nervozan je, raskopava sve što stigne… Srećom, taj problem nije nemoguće rešiti, potrebni su vreme, strpljenje, dobra volja i puno ljubavi.
Za početak je poželjno razumeti psa. Vaša kuca ne glođe šta god stigne niti raskopava nameštaj zato da bi vam se osvetila, niti iz obesti. Pas je društvena životinja, i ako nije naviknut na to da bude sam, to za njega može da bude veoma stresna situacija kada nije u stanju da se suzdrži od „lošeg ponašanja“.
Psa je moguće postepeno navikavati na samoću – kao i na ideju da to što je ostavljen sam ne znači da je napušten, već ćete se vi posle izvesnog vremena vratiti. Počnite s petominutnom vežbom: obucite se kao da ćete izaći, ponesite tašnu i šta već uobičajeno nosite, ponesite ključeve, izađite i vratite se kroz pet minuta. Pas će se vremenom navići da to što ste izašle ne znači gubitak.
Jednom kada se kuca navikne na petominutna odsustva, produžite vreme na deset minuta. Kada se i na to navikne, postepeno produžavajte vreme.
Opisani postupak zahteva vreme i strpljenje, i poželjno je ne raditi to u vreme kada ste umorni i/ili nervozni, jer će se vaš stres preneti i na životinju. Još jedna korisna stvar je da naviknete psa na „njegovo mesto“, to jest da mu obezbedite ležaj koji će biti samo njegov i mirisati na njega. To mesto će delovati umirujuće na psa.
Redovno izvodite psa u šetnju i puštajte ga da se istrči koliko god je njegovoj rasi potrebno – malo za neke rase, za neke druge dvaput po dva sata dnevno. Pas koji je uznemiren kada ga ostavite samog i uz to ima puno neistrošene energije definitivno će napraviti veliki nered u stanu.
Ako vašeg psa ne umiruje njegovo mesto, ako je veoma aktivan a vi nemate vremena ni snage da ga izvodite koliko mu je to potrebno, razmislite da unajmite ili zamolite nekog da vam izvodi psa i da bude s njim.
U ekstremnim slučajevima biće vam potrebna pomoć veterinara; postoje lekovi koji se mogu dati kucama koje se baš jako uznemire kad ostanu same.
Još nešto: izbegavajte da kažnjavate psa za to što se uznemiri kad ga ostavite samog. To će samo zbuniti psa; neće razumeti zašto ga kažnjavate, već će kaznu povezati s vašim dolaskom kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.