Kad pišete radnu biografiju

Prvi kontakt koji će budući poslodavac imati s vama jeste vaša radna biografija, vaš CV. Na mnogim mestima je moguće naći detaljna uputstva kako se piše radna biografija, uz primere, a mi navodimo neke bitne stavke.
Može se desiti da ste neko vreme bili nezaposleni, kao mama i domaćica, kao neko ko se brine o bolesnom roditelju ili rođaku i slično. Nemojte napisati da u tom periodu niste radile, jer to nije tačno – obavljale ste veoma važne poslove. Aktivnosti koje ste obavljale „prevedite“ u veštine koje ste stekle u tom periodu. Vi ste se u tom periodu svakako bavile finansijskim planiranjem, organizacijom, bili ste neka vrsta vođe tima, menadžera, bavile ste se marketingom… Slobodno sve te veštine navedite u radnoj biografiji, a kad vas na razgovoru za posao pitaju za objašnjenje, nemojte ga se stideti niti omalovažavati ono što ste u tom periodu naučile i obavljale. Ako vi svoje iskustvo ne cenite, neće ni bilo ko drugi. A ako nikad niste bile zaposlene, navedite kao svoje veštine i iskustvo sposobnosti i akcije u toku školovanja. Tako nećete delovati ni kao početnik ni kao neko ko je ispao van svih tokova.
Mnoge žene odustaju od prijavljivanja ako nemaju sve kvalifikacije koje se za posao traže. Nemojte! Ako želite taj posao, prijavite se – ionako se uz nešto dodatnog treninga većina stvari može relativno brzo naučiti (ne mislimo baš na neurohirurgiju, naravno). Budite ponosne na sve što ste u životu postigle i svoja postignuća navedite pozitivnim tonom, ali ukratko (radna biografija ne treba da bude duža od dve kucane strane, i to ne toliko sitno kucane da je neophodna lupa da bi se pročitale) i bez samohvalisanja.
Radna biografija treba da se fokusira na vaše sposobnosti i iskustvo, a poslednje (najskorije) iskustvo treba da bude navedeno prvo (ako je poslednje što ste bile domaćica, možete, recimo, navesti „kućni menadžer“). Zaboravite na uopštene radne biografije, već svoju prilagodite poslu za koji se prijavljujete i akcenat stavite na one sposobnosti koje se za željeno radno mesto traže. Svaka firma tražiće nešto specifično, pa će uopštena radna biografija (u dlaku ista za svih deset različitih radnih mesta za koja se prijavljujete) dovesti do toga da vas u startu odbace kao nekoga ko ne razume kakva vrsta radnika im je potrebna.
Ako se traži i propratno pismo – prijava, neka vaše bude koncizno i neka jasno kaže koji su vam ciljevi (što se više vaši ciljevi poklapaju s onima navedenim u oglasu za posao ili s onim za šta ste saznali da se za to mesto traži, to bolje – ako se traži komunikativna, ambiciozna i timski orijentisana osoba spremna da uči i napreduje, navedite da ste komunikativni, ambiciozni i timski orijentisani i da vam je cilj da se usavršavate i da napredujete). Ni za radnu biografiju ni za propratno pismo ne koristite neobične fontove ni vatromet boja, jer to odvlači pažnju sa samog teksta koji šaljete.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.