Kad ste domaćica na tuđoj zabavi

Nekada se desi da poželite da napravite zabavu na kojoj bi se proslavilo nešto bitno iz života vama dragih osoba s kojima niste u srodstvu. To može da bude divno, ali ako te vama drage osobe počnu da izvoljevaju, može da bude i prilično nezgodno.
Recimo, dvoje vaših prijatelja se verilo. To bi trebalo proslaviti, zar ne? Samo, nijedno od njih dvoje nema uslova da slavi u svom stanu, a bilo bi im preskupo da za tu svrhu zakupe neki lokal. Nisu oni nešto posebno ni pričali o slavlju, ali vi ih znate, znate da bi voleli da proslave. Onda rešite da kao mesto za slavlje ponudite svoj stan, i da im vi budete domaćica. Odmah zamišljate kako bi to izgledalo, preslatka mala zabava (vaš stan nije dovoljno velik da primi veći broj zvanica), s pravim kristalnim čašama (imate ih u kući), ne onim kartonskim, sa šampanjcem, slavlje možda malo, ali elegantno. Izložite svoju zamisao verenicima, oni se oduševe, presrećni su, i vi ih zamolite da vam samo kažu koji im datum odgovara (već ste im naznačili kada bi odgovaralo vama, s obzirom na obaveze koje imate) i da vam proslede spisak zvanica. Oni kažu da hoće. A onda ni traga ni glasa od njih nekih mesec-dva.
Već ste počeli da se pitate jesu li odustali, da smišljate zbog čega bi sve mogli da odustanu (nije im valjda neprijatno što to činite za njih, pa prijatelji su vam!), kad se oni jave. S datumom koji vam ne odgovara i ne ostavlja vam dovoljno vremena za pripreme, i spiskom zvanica većim nego što vi možete da smestite u svoj stan. To što bi oni hteli veze nema s onim što ste vi zamislili, a ne znate ni kako biste to ispunili.
Tu nastaje dilema. S jedne strane, to je njihova zabava, valjda bi smeli da pozovu koga hoće i da imaju zabavu kakvu žele. S druge strane, stan je vaš, vi im sve organizujete i trebalo bi da se i vi nešto pitate. Koji bi tu bio učtiv odgovor?
Stan je vaš – i to stan koji im iz prijateljskih razloga ustupate za slavlje, ne iznajmljujete im ga. I vaša je tu definitivno poslednja, i ono što ste im predložili nije podložno promenama – ponudili ste ono što možete da uradite, i to je to. Učtiv odgovor na ono što su vam rekli bi bio: „Žao mi je što vam ne odgovaraju datumi koje sam vam predložila i što onaj koji odgovara vama ne odgovara meni. Imala sam na umu zabavu za manji broj ljudi, i ako vam je to prihvatljivo i ako možete da mi date dovoljno vremena za pripreme, možda bismo mogli da se dogovorimo o nekom datumu.“ Na sve to dodajte i puno lepih želja, kakva god da bude njihova konačna odluka.
Ne zaboravite da ste se ponudili da napravite zabavu u čast njihove veridbe, a ne da im budete sluškinja – i da je vaša kućica vaša slobodica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.