Kad štene krade hranu sa stola

Nije nimalo neobično da vam štene kućno mezimče krade hranu sa stola u vreme obroka. To može da smeta, ali, srećom, nije preterano teško naučiti štene da se ne ponaša tako, već da miruje i ne smeta porodici dok jede.
Nekada bude dovoljno da štenetu podviknete "ne" čim ga vidite da se približava stolu na kome je hrana. Problem je što to "ne" nekad stigne prekasno, a u nekim slučajevima ne bude ni efikasno. Psi često ne razumeju ljudsku ljutnju, već na nju reaguju strahom (pa se, na primer, upiške i tako na pseći način stave do znanja da se potčinjavaju), ili ignorisanjem (kao kad tinejdžer ignoriše ljutnju roditelja), ili povećanom živahnošću (pa štene nakon što mu podviknete počne da jurca po trpezariji, i što vi više vičete i trčite za njim, to ono brže jurca unaokolo). Ništa od navedenog nije reakcija koju želite.
Dobra je ideja naučiti štene kako da se u principu ponaša u vreme porodičnog obroka, to jest, da se na vašu komandu "sedi" ili "lezi" smesti u ćošak trpezarije (nije loše ako imate neku udobnu prostirku za njega) i da tako bude s ostatkom porodice, ali da ne smeta dok jedete. Taj trening u početku ne bi trebalo praktikovati u vreme obroka (ekvivalent tome bi bio da učite dete lepim manirima baš u vreme praznične večere s gostima), već onda kada je u kući kakav-takav mir. Učenje navedenim komandama spada u osnove dresure i lako se sprovodi, tako što posle izgovorene komande, čim štene uradi ono što tražite od njega, bude nagrađeno (u početku komadićem hrane, kasnije, kako trening odmiče, nežnim dodirom i/ili pohvalom).
Učenje da sedne ili legne na komandu potrajaće neko vreme, a vi u međuvremenu i dalje jedete svakog dana i ne želite da vam tada štene krade hranu niti da se s njim jurite po trpezariji. Za taj prelazni period može da posluži to da štene u vreme obroka bude na kratkoj uzici, tako da ne može ni da dohvati hranu ni da trči unaokolo. Od velike je pomoći, i dok traje obuka i kasnije, da prvo nahranite štene, pa da onda jedu ukućani – tako u startu uklanjate jedan od razloga za krađu hrane.
Jednom kad štene nauči da leži mirno u vreme obroka – ne bi trebalo da to traje naročito dugo – porodični ručak ili večera ponovo će postati nešto u čemu svi uživaju, uključujući i sada mirnog mezimca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.