U trendu

Kad vam prijatelji naruče poklon

Davanje i primnanje poklona trebalo bi da bude nešto lepo, nešto u čemu uživa i onaj koji daje i onaj koji prima, i pokloni bi trebalo da budu znak pažnje i cenjeni kao takvi, kao lep gest. Nažalost, sve je ređe tako, poklonima se sve više kalkuliše i trguje, i tako se sve manje radi o nečemu lepom.
Uvek su postojale suptilne metode, one u okviru pristojnosti, da nekome diskretno stavite do znanja kakav biste poklon želeli, ukoliko se radi o osobi za koju se podrazumeva da će vam za određenu priliku dati poklon (recimo, voljena osoba vas ne zna dovoljno i dešavalo joj se da vam da poklon kakav vam se uopšte ne dopada, i mada ste se u svakom slučaju obradovali tome što se potrudila da odabere nešto lepo i da vam pruži radost, damski elegantno sugerišete kakav bi vam se poklon više svideo). Međutim, sve je više onih koji vam poklon praktično naruče, zovu vas da ih posetite tom i tom prilikom za koju se po tradiciji daje poklon, i u pozivnici ili telefonskom pozivu samo što vam ne izdiktiraju šta tačno da im kupite i gde to da nabavite.
Jeste da je pozitivna stvar što neko zna tačno šta mu je potrebno, ali je krajnje nepristojno da od vas to nešto naruči. Tu u potpunosti nestaje ona lepota davanja i primanja; za primaoca nije nikakvo iznenađenje ni lep gest što će dobiti nešto što baš želi, to je nešto što podrazumeva, dok se davalac poklona pretvara u izvršioca želje, maltene u potrčka. Onda i ako odnesete baš to (a oni koji na ovakav način naručuju uglavnom i ne razmišljaju možete li vi sebi da priuštite da im to kupite ili da li vam je u planu da svoj sopstveni novac iskoristite za nešto drugo), nema one prave radosti davanja i primanja; više se osećate u "super, donela si mi poklon, sad možeš da ideš" stilu. Prijateljstvo? Bliskost? Druženje? Šta to beše?
Šta učiniti kad vam neko tako naruči poklon? Ono što osećate da je ispravno – a mi predlažemo da se učtivo izvinite zbog prezauzetosti i elegantno propustite ceo događaj (i izigravanje potrčka koji isporučuje naručeno). Nećete propustiti ništa što je vredno vašeg vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.