Kad vam se jede crveno

Primetile ste da vam se baš jedu paradajz i šargarepa. Prosto tamanite grickalice kao što su kikiriki, suncokret, susam, semenke bundeve, a jede vam se i crveno meso. Ma, šta se to dešava s vama? Pitate se da vas nije vaš sin „zarazio“ svojom ljubavlju prema semenkama (iskreno se nadate da van kuće ne ostavlja otpatke od suncokreta za sobom), po sistemu „želite onu hranu koja vam je stalno pred očima“, ili o čemu se tu radi.

Ukoliko ljubav prema crvenim proizvodima potraje, možda bi trebalo da proverite krvnu sliku. Želja za ovakvom vrstom hrane nije retka prilikom nekih vrsta anemije, to jest prilikom manjka gvožđa u krvi. Naime, pokazalo se da osobe koje pate od nedostatka gvožđa u krvi često mesecima pre nego što im analize otkriju taj problem prosto luduju za svim crvenim namirnicama – recimo, jedna žena kojoj je otkriven manjak gvožđa setila se da je čitava dva meseca pre toga svakodnevno jela i do deset paradajza.

Nedostatak gvožđa u krvi manifestuje se stalnim umorom, bledilom lica i sluzokože, vrtoglavicom, mučninom i kratkim dahom. Svi ti znaci pokazuju da ćelije organizma ne dobijaju dovoljno kiseonika – a za to je „krivac“ nedostatak hemoglobina (u čiji sastav ulazi i gvožđe), proteina koji je sastavni deo eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). To će lekar lako ustanoviti biohemijskom analizom, te prepisati preparate gvožđa, folne kiseline i vitamine grupe B, jer sve to utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

U Japanu bi vam preporučili tablete koje se proizvode od alge spiruline, jer ona sadrži više gvožđa nego bilo koja druga namirnica. Kad je reč o ishrani, važno je konsumirati crveno meso, ribu i piletinu, zeleno povrće i sve vrste voća. Namirnice bogate vitaminom C pomoći će da se gvožđe lakše veže i zadrži u organizmu. Preporučljivo je da u vreme obroka ne pijete čaj, jer će tanin iz čaja usporiti proces vezivanja gvožđa.

Ako smo vas uplašili jer ste se baš uželeli paradajza: ne bojte se! Povremena želja za paradajzom ne znači ništa posebno – moguće je da vam je, recimo, pao nivo kalijuma u organizmu, ili da jednostavno obožavate paradajz i nikako da dočekate da se masovno pojavi na pijacama. Svi se mi povremeno uželimo ove ili one hrane, a da smo i dalje savršeno zdravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.