Kad vaši prijatelji nisu dobrodošli na slavlju

Čest je stav da je na proslavama lepše ukoliko ima više ljudi – što više, to bolje. Ipak, to nije uvek slučaj, i može se desiti da na neko slavlje želite da povedete i svoje prijatelje, a onda od domaćina saznate da bi oni radije da to ne učinite.
Na primer, prijatelj vašeg partnera pravi žurku iznenađenja za rođendan svoje žene. Vi ste, razume se, pozvani, baš kao i vaš partner. Samo, potrefilo se da će baš tada u gradu biti i neki vaši prijatelji koje dugo niste videli. Pomislili biste da bi bilo baš super da i njih povedete na tu žurku – sigurno bolje nego da vi odete na žurku i da zbog toga propustite viđenje s vama dragim osobama koje ko zna kad ćete ponovo moći da vidite. Kako ne biste bili nepristojni i samo tako banuli s domaćinima nepoznatim ljudima na proslavu, pitali ste partnerovog prijatelja da li smete da povedete prijatelje, ili bi bolje bilo da ni vi ne dođete. Odgovor nije bio onakav kakav ste očekivali.
Umesto očekivanog: „Ma naravno, biće lepše ako nas bude više“, dobili ste odgovor koji vam je prijao koliko i hladan tuš u zimsko doba – da bi se vaši prijatelji verovatno osećali bezvezno na rođendanskoj proslavi osobe koju ne poznaju, i da bi bilo bolje da ne dođete. Bili ste zbunjeni, uvređeni, i ni dalje ne znate šta da mislite.
Ma kako vam to zvučalo u ovom trenutku, odgovor koji ste dobili je savršeno razuman. Proslava rođendana je ipak lična stvar (osim ako se od nje napravi žurka za nekoliko stotina ljudi) – niti bi domaćini bili oduševljeni da se na nečemu tako ličnom pojave njima potpuno nepoznati ljudi, niti bi vašim prijateljima bilo baš prijatno da budu na intimnom slavlju osobe koju u životu nisu videli. A ako ste pitanje postavili kao „da dođem s prijateljima ili da ne dođem uopšte?“, niste ostavili mnogo prostora za diplomatski odgovor.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Zavisi koliko ste bliski sa slavljenicom. Ako ste bliski s njom, trebalo bi da joj dođete na rođendan, makar nakratko, a onda da se izvinite i vidite s prijateljima (ili se prvo vidite s prijateljima, pa posle dođete na rođendan). Ukoliko sa slavljenicom niste bliski, savršeno je normalno da se, umesto dolaska na njeno slavlje, vidite sa dragim prijateljima s kojima se dugo niste videli – na tome vam niko razuman neće zameriti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.