U trendu

Kad žene prave parfeme

Premda kreiranje parfema nije bilo isključivo muški posao, sve donedavno muškarci su ipak bili brojniji, i svakako poznatiji, kreatori parfema. Međutim, žene polako osvajaju i ovo područje, i to tipično ženskim, intuitivnim pristupom.

Prilikom kreiranja parfema, muškarci imaju jednu prednost nad ženama: bolje znaju kakav bi miris muškarac voleo da oseti na ženi i prema tome ga i prave. Oni vole provokaciju i izazove i time se rukovode kada kreiraju nove parfeme. Želite da mirišete tako da ga osvojite? Uzmite parfem koji je kreirao muškarac i šanse su vam prilično dobre.

Međutim, kao što se ne doteruju samo zato da bi privukle mušku pažnju (ma koliko to nekim muškarcima teško padalo, žene često, dok se doteruju za odlazak na posao ili za izlazak u grad, uopšte ne razmišljaju o tome kako će izgledati u muškim očima, niti im je to prioritet) – žene ne koriste mirise samo zato da bi zavele. Muški kreatori umeju da budu sjajni kada proizvode parfem za specijalne prilike; ženski kreatori se češće usredsređuju na to da naprave diskretan, a ipak privlačan miris koji se može nositi u toku celog dana, svakog dana. Miris koji možete staviti kad idete na posao ili na kafu s prijateljicom, koji će učiniti da se lepo osećate, a da ne privučete previše (u tom trenutku neželjene) pažnje; miris koji će učiniti da i druge žene počnu da vas kopiraju.

Pored toga, žene se manje trude da naprave neki „univerzalni“ miris, nešto što će se dopasti baš svakome. Taj pristup sada prihvataju i muškarci, pa tako kreiraju parfeme koji možda neće privući veliki broj kupaca, ali zato pružaju nešto drugo – individualnost, koja je veoma u trendu. Mnoge žene ne žele da mirišu isto kao još nekoliko miliona žena na planeti, već da se i svojim mirisom izdvajaju od drugih, da budu zaista jedinstvene (što je malo teže postići ako koristite samo „Šanel 5“). To ovakve parfeme čini ekskluzivnim, usmerenim na male, ali odabrane grupe.

Dok je proboj ženskih kreatora parfema super, kupcu to, u krajnjoj liniji, i nije baš važno (ionako ne možete, samo pomirisavši parfem, da odredite da li ga je kreirala žena ili muškarac). Ono što je kod parfema važno jeste to da vam se dopadne i da vam dobro stoji – a ko ga je kreirao možda jeste zanimljiv detalj, ali ne i nešto što će presuditi prilikom kupovine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.