U trendu

Kako ćete se osećati ako vam uspe?

Već smo pisali o tome da se neretko desi da postoji velika razlika između onog kako očekujete da ćete se osećati kad nešto postignete, i toga kako se u takvom trenutku zaista osetite. I tu se postavlja pitanje: postoji li neki način da bar sa nekom sigurnošću možete da pretpostavite kako ćete se osećati? Postoji.
Taj način jeste da potražite one koji su već postigli ono što vi pokušavate, ili kojima se nešto te vrste već desilo. Recimo, verujete da biste bile presrećne da dobijete mnogo novca na lutriji – pitajte neku osobu koja jeste na sličan način dobila veliku sumu. Vrlo je verovatno da će vam reći da se, nakon početnog oduševljenja, i nije osećala naročito srećno – i vrlo je verovatno da bi i vaša reakcija bila slična.
Svi mi volimo da verujemo da smo jedinstveni, a neretko nam se dopada i da verujemo da smo bolji i sposobniji od svih drugih. Na primeru dobitka na lutriji, lako je pomisliti da ta osoba koja je dobila veliku sumu novca ne ume da se raduje i ne zna šta će sa sobom, da je verovatno jedna od onih kojima ništa nije kako treba, ali vi biste već umele bolje. Međutim, istina je da smo sličniji jedni drugima nego što želimo da poverujemo, i da naše reakcije vrlo često liče na tuđe mnogo više nego što smo skloni da prihvatimo.
Naravno, može doći do razlika između vas i neke druge osobe. Ako vi smatrate da biste uživale u skoku padobranom jer vam je to san od detinjstva, a o tom iskustvu pitate poznanicu koja se užasno boji visine i na skok padobranom je pristala samo zato jer ju je partner beskrajno dugo ubeđivao, sasvim je moguće da bi vaša reakcija bila znatno različita od njene. Ali, ako pitate osobu sa kojom imate mnogo toga zajedničkog, vrlo je verovatno da biste se u sličnim okolnostima slično osećale – recimo, ako se predivno provela na nekom jeftinom mestašcu za odmor, bilo bi razumno očekivati da biste se podjednako dobro provele i vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar