Kako da očetkate svog kućnog ljubimca

Redovno četkanje kućnih ljubimaca je neophodno za njihovo dobro zdravlje. Možda vam u početku deluje čudno ili teško da se bavite time, ali svi psi i mačke sa dugom dlakom imaju potrebu za redovnom negom ovog tipa. Lepši izgled nije jedini razlog za četkanje, na ovaj način možete otkriti prisutstvo buva, krpelja, kao i čvorića na koži koji bi mogli da ugroze zdravlje vašeg ljubimca. Ne brinite ako se vaš pas ili mačka ljute u početku; jednom kada se naviknu na četkanje, biće spremni za tu „operaciju“, očekivaće je, a većina životinja je čak i zavoli.

Ljubimce sa dugom dlakom četkajte svakog dana, a za kratkodlake će biti dovoljno jednom nedeljno. Uvek četkajte u suprotnom smeru od rasta dlake, pramen po pramen, od kože prema spolja. Pažljivo raščešljajte dlaku da biste uklonili čvorove – zapetljane vlasi mogu da budu „omekšane“ ako im dodate kap ili dve mineralne vode, a ako ni to ne pomogne, odsecite ih makazama. Ukoliko možete, svom ljubimcu isecite i nokte (najbolje je da vam veterinar najpre demonstrira ispravnu tehniku).

Da bi čitav proces tekao lakše, izaberite odgovarajući „alat“ i radite polako – naročito ako vaša kuca ili maca nisu navikle na takav „kozmetički tretman“.

Što se kupanja tiče, to bi trebalo da obavljate kada god osetite da pas neprijatno miriše, ali ne previše često.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.