U trendu

Kako da reagujete kada pogrešite na poslu?

Grešaka na poslu – kao i bilo gde drugde – uvek je bilo i biće ih. Ko radi, taj i greši, ljudski je grešiti, i tako redom. Bitno je brzo reagovati kako biste popravile sve što se popraviti može – i ne pokušavati da izvrdate.

I vaši šefovi sigurno prave greške, i oni koji su u firmi „ispod“ vas takođe ih prave. A u današnjem užurbanom svetu, s tehnologijom koja omogućava trenutnu komunikaciju, greške je jako lako u sekundi napraviti. Recimo, pošaljete mejl u kome ogovarate nesposobnog kolegu ne onoj jednoj prijateljici, već kompletnoj mejling listi (na kojoj su i taj kolega, a i vaš šef). Ili, u žurbi, zaboravite da obavestite šefa da je neki bitan sastanak pomeren. Ili… Mogućnosti je zaista mnogo.

U takvim situacijama bitno je da date sve od sebe da grešku ispravite, ako je moguće, ili da barem pokušate da smislite način da se zbog greške nastali problem reši. Ono što je takođe bitno jeste da ne pokušavate da sakrijete da ste pogrešile, jer će u najvećem broju slučajeva biti otkriveno „ko je krivac“. Danas je izuzetno teško prikriti bilo šta – uključujući i greške. A ako se nakon greške krijete, to može biti shvaćeno kao neodgovornost i neprofesionalnost („Zabrljala sam, a sad ću da se krijem, pravim se luda, i puštam druge da se bakću s problemom“).

Umesto skrivanja, najbolje je, čim postanete svesne greške, šefu poslati poruku da ste pogrešile (ukratko recite u čemu je bila greška), da vam je žao, preuzimate punu odgovornost za to što se desilo, i daćete sve od sebe da ispravite grešku. Bolje je da o tome čuje od vas nego od nekog drugog. Poruka ne treba da bude dugačka niti samounižavajuća, ali nemojte se ni izgovarati ovim ili onim; ako idete suviše u detalje ili pokušavate da nađete izgovor za nešto što je očigledno vaša krivica (objašnjenje je u redu, samo treba imati u vidu da ono nije isto što i nalaženje izgovora), delovaćete nezrelo.

Ako pak kratko i jasno kažete šta se desilo, izvinite se, i zatim date sve od sebe da problem rešite, delujete kao sposobna osoba koja se ne boji da preuzme odgovornost za svoje postupke, uviđa grešku i radi na tome da se novonastali problem reši – drugim rečima, delujete kao neko ko je pogrešio (dešava se svakom), ali je i dalje vrlo sposoban saradnik koga šefovi teško da će želeti da izgube.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar