Kako do veće plate?

Radite već duže vremena, trudite se, dajete sve od sebe. Postigli ste uspeh, dobijate i nova zaduženja, jasno vam je da šef ima poverenja u vas čim vam daje tako odgovorna zaduženja. Samo, nešto tu nedostaje – poverenje šefa iskazano u brojkama, to jest, na odresku za platu. Novac vam je potreban (a kome pa nije?) i, što je još važnije za ovu priču, sigurne ste da i zaslužujete povećanje plate. Ipak, bojite se da razgovarate sa šefom o tome – šta ako nešto pogrešite?
Mogućnosti za grešku ima, naravno, ali to ne znači da ćete grešku sigurno i napraviti. U ovakvom trenutku, najvažnije je dobro se pripremiti za razgovor sa šefom. Pristupite razgovoru sa šefom o povišici na isti način na koji pristupate svom poslu, pa ni uspeh neće izostati (ili bar neće dugo izostajati).
Za početak, "bacite" se u istraživanje. Koliku platu primaju drugi ljudi (u vašoj ili nekoj drugoj firmi) koji se bave istim ili sličnim poslom kao i vi? Uzmite u obzir i veličinu svoje firme – sekretarica u dobrostojećoj privatnoj firmi svakako ima veću platu od službenice u propaloj državnoj firmi.
Na papir zabeležite sve razloge zbog kojih bi trebalo da dobijete povišicu. To će vam poslužiti kao dobar podsetnik, a uliće vam i samopouzdanje da sve svoje uspehe vidite na papiru. Vaša kompetentnost, iskustvo i sposobnost su veoma važni, kao i uspesi koje ste postigli. Porastao je broj vaših zaduženja? Izdejstvovali ste zaključenje novih ugovora? Na još neki način ste doprineli uspehu svoje firme? Stavite sve to na papir – to su odlični argumenti.
Veoma je važno da odaberete pravi trenutak za razgovor, da se vaš šef ne bi osetio kao da mu nešto namećete. Zamolite ga da sam odredi termin koji mu najviše odgovara. U toku razgovora, neophodno je da ostanete opušteni; nipošto ne smete izgledati kao neko ko moli, jer tada sigurno nećete dobiti povišicu. Nemojte jadikovati, niti pokušati da izazovete sažaljenje kod šefa, niti flertovati; nabrojte svoje uspehe i pokažite zalaganje (da želite da preuzmete veću odgovornost i da ćete sve učiniti da se posao uspešno obavi).
Nije vam uspelo? Ne odustajte! Ovim ne mislimo da kažemo da treba da se nametnete šefu – to bi moglo da ima kontraefekat – samo najavite da ćete i ubuduće istupati sa istim zahtevom sve dok ne dobijete povišicu. Nemojte da pretite otkazom, osim ukoliko imate sigurnu ponudu od neke druge firme.
Budite uporni i, pre ili kasnije, povišicu ćete sigurno dobiti – ili to, ili ćete preći u neku firmu koja će bolje umeti da ceni vaše kvalitete. U oba slučaja, vi ste na dobitku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.