Kako mogu da drže životinju u kući?

Ima onih koji postavljaju pitanje iz naslova. Neki od njih ne podnose životinje, a neki nemaju ništa protiv njih, samo veruju da im nije mesto u kući ili u stanu. Nekim životinjama zaista nije mesto u malom stanu, ali ima i mezimaca koji se mogu tako držati bez problema.
Velikom psu kome je neophodno da svakog dana trči nekoliko sati svakako da neće biti mesto u garsonjeri s prezaposlenim vlasnikom koji nakon posla jedva ima snage da ga izvede da obavi nuždu. Ipak, nije neophodna kuća s velikim dvorištem kako biste držali akvarijum sa ribicama, hrčka, zamorca, geko gušterčića, kanarinca, papagaja… Male rase pasa takođe nisu problem u stanu, ukoliko se redovno izvode; nije problem ni mačka, ako može da izlazi. Uz to, postoje i neke rase većih pasa kojima ne bi prijala baš garsonjera, ali i ne zahtevaju mnogo prostora ni kretanja. Može da deluje iznenađujuće, ali, recimo, hrt je pas koji je uzgajan da dobar deo vremena provodi u malom boksu i da onda trči kada je to potrebno, tako da nema problem s time da bude u stanu ukoliko ga redovno izvedete da se istrči.
Nekima životinje smetaju u stanu zbog higijenskih razloga. Tačno je da će se životinje s krznom linjati i da uz sve četkanje mezimaca i pažljivo čišćenje stan nikad neće moći da bude besprekorno blistav kao apoteka – ali zbog čega je neophodno da mesto na kome se živi izgleda kao apoteka? Ukoliko je neko alergičan na mačju ili pseću dlaku, to će svakako biti problem, ali ako nema alergije, prisustvo životinje u stanu pojačaće imunitet ukućana, plus će društvo živog bića svima prijati. Ako tu ima male dece, ne bi ih trebalo ostavljati same sa životinjama, ali malu decu ionako ne bi trebalo ostavljati samu – a u društvu roditelja i mezimca će uživati.
U principu, ako životinja nije prevelika za stan, ako se radi o mezimcu, a ne domaćoj životinji (poput onih koji u stanu u stambenoj višespratnici drže kokoške, petlove, kozu, svinju…), ako vlasnik vodi računa da njegov mezimac ne pravi probleme ostalim stanarima (da ne prlja zajednički prostor, da ne pravi previše buke), zašto da ne? Životinje oplemenjuju i ulepšavaju život. A ako nekom sa strane smeta što neko u stanu drži mezimca, i to mezimca koji ga ni na koji način ne ugrožava, tu se radi o namćoru kome sve smeta – od takvih je najbolje skloniti se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.