Kako naći posao preko Interneta

Dobro došli u novi milenijum! Možda nećemo svi uskočiti u leteće automobile i popiti samo pilulu za doručak, ali mnoge stvari će se svakako promeniti. Internet se razvija sve više i pruža široke mogućnosti – jedna od njih jeste i traženje posla, bilo da je u pitanju posao koji ćete obavljati preko mreže ili možda „offline“. Pronađite sajtove sa oglasima i neka potraga počne! Takođe, postoje i specijalizovani sajtovi čija je jedina funkcija povezivanje poslodavaca i onih koji traže posao. Bilo kako bilo, evo „da i ne“ liste koja bi vam mogla biti od pomoći. Budite hrabri, pokušajte!

Da – Napravite odvojene prijave tj. radne biografije i na papiru i na kompjuteru. Ono što na ekranu izgleda dobro možda nije baš prikladno za papir.

Ne – Ne šaljite e-mail dok ne vidite kako izgleda u različitim programima. Operativni sistem i programi koji se koriste za komunikaciju mogu da učine da tekst izgleda drugačije.

Da – Svaka reč je važna! Prilikom prijave na neki sajt, pazite šta pišete. Poslodavci prilikom pretraživanja koriste precizirane reči i izraze. Na primer, ako ste web dizajner, nemojte pisati da ste „web umetnik“. Teško da bi vas potencijalni poslodavac našao, a u svakom slučaju, bolje je da zvučite kao osoba koja sa obe noge stoji na zemlji.

Ne – Neka biografija koju kucate na kompjuteru i šaljete preko Interneta ne bude predugačka tj. neka ne bude duža od one koju biste radili „offline“, odnosno na papiru. Možda će poslodavac rešiti da to odštampa i sigurno mu nisu potrebna tri lista papira u kojima se opisuje svaki događaj u vašem životu još od zabavišta.

Da – Kucajte pažljivo. E-mail u kome ne postoji ni jedno veliko slovo i u kome su znakovi interpunkcije nepoznanica nije baš pravi način da prikažete sebe i svoje sposobnosti. Gomila smajlija i ležernost su možda dobri kada je u pitanju vaša drugarica, ali vaš potencijalni poslodavac to neće shvatiti kao „duhovitost“ već kao aljkavost.

Ne – Komunikacija sa potencijalnim poslodavcima ne mora da bude samo preko e-mail-a. Razmislite o tome da im uputite i jedan ljubazan telefonski poziv posle izvesnog vremena tj. posle 2-3 kontakta.

Da – Pošaljite e-mail ako se prijavljujete za neki tehnički ili online posao. Naravno, ne bi bilo loše da e-mail bude propraćen i biografijom na papiru koju biste poslali kao hitnu pošiljku koja stiže narednog dana.

Ne – Ne odustajte ako niste pronašli pravi posao preko Interneta. Nove pozicije se otvaraju svakoga dana i samo je pitanje vremena kada će naleteti prava. Neki sajtovi, kao što je Monster.com, nude kompjuterske agente koji obaveštavaju korisnike kada se pojavi posao njihovih snova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.