U trendu

13 znakova po kojima se prepoznaje nasilnik

Suočene sa ovakvim temama žene često odmahuju u neverici da bi se to njima moglo ikada dogoditi. Potrebno je što pre odagnati mit o tome da muškarci koji pribegavaju nasilju uvek imaju nasilnički izgled. Ljudi koji već godinama rade u prihvatilištima za zlostavljene žene upozoravaju da nasilnike nije lako prepoznati i da je najveći problem za žene da priznaju same sebi da je osoba koju vole bolesna.

Zaključak je da ti muškarci imaju neke zajedničke crte i osobine, te da se nasilnici ipak mogu prepoznati, ali je potrebno raspoznati znake. Neverica i negiranje istine deo su svakog procesa koji povezuje loše stvari sa osobom do koje nam je stalo. Zdrav razum mora nastupiti pre nego što je suviše kasno za ispravku.

Znak 1
Na početku veze on ubrzava napredovanje vašeg odnosa. Prerano predlaže i insistira na nekim stvarima kao što su useljavanje u istu kuću, ili brak, postavljajući situaciju tako da se ti predlozi čine kao obaveze.

Znak 2
Koristi fraze kao što su „zauvek zajedno“, „uvek“ ili „bez obzira na sve“, čime vama otežava situaciju da malo usporite korake u vašoj vezi.

Znak 3
Hvatate sebe da odbacujete sumnje i bojazni koje mogu varirati od strepnje da vas on može povrediti do nejasnog osećanja da nešto nije u redu. Žene se ponekad u ovom stadijumu odlučuju na poveravanje bliskoj osobi, ali svaku objektivnu kritiku odbacuju „slepe od ljubavi“.

Znak 4
On pati od promena raspoloženja. Ponekad pazite kao da hodate po staklu jer nikada ne znate zbog čega će se naljutiti i šta će vam zameriti. Žene često pripisuju ovakvo ponašanje nekom problemu koji ga tišti. Istina je da nervozan čovek ne može da kontroliše svoj bes.

Znak 5
Postaje bolesno posesivan. Ljubomoran je na sve i svakog ko vas može nečim zadržati dalje od njega i traži da mu se pravdate za svaki minut proveden bez njega. Žene su sklone romantiziranju situacije. One ponekad ovo ispitivanje vide kao njegovu zaštitu, a ljubomoru kao znak ljubavi.

Znak 6
Često je verbalno uvredljiv, koristi pretnje da bi vas ubedio da je ono što on govori ispravno. Povređuje vas, postiđuje i koristi siledžijski jezik u raspravama. Sve više ograničava vašu slobodu.

Znak 7
Lomi stvari ili udara o sto dok se raspravlja sa vama i koristi simboličko nasilje kao što je cepanje slika ili uništavanje vaših ličnih stvari.

Znak 8
Ne prihvata odbacivanje, odbijanje. Što se njega tiče vaša veza je gotova tek kad on tako odredi.

Znak 9:
Povezuje sve u svom životu sa vama, npr. „Bez tebe ne bi bilo smisla živeti“. To nije ljubav, to je opsesija.

Znak 10
Koristi novac da vas kontroliše.

Znak 11
Minimizira svoje nasilničke incidente na različite načine, bilo da umanjuje njihov broj „desilo se samo jednom“, ili intenzitet „malo sam te dodirnuo, a ti…“. Ubeđuje vas da nije nasilna osoba i da ste za loše stvari koje se dešavaju između vas vi podjednako krivi.

Znak 12
Krivi druge za svoje ponašanje. Najčešće ima tužnu priču iz detinjstva ili krivi vas kako umete mnogo da ga nasekirate. U svakoj ženi postoji majčinski instinkt pa zbog toga ova priča čini da vam njega bude žao i da opravdavate njegove postupke, jer „nije on kriv“.

Znak 13
U kriznim situacijama moli za oproštaj, kune se da se to desilo zadnji put, preti samoubistvom, i slično. Nasilnici su skloni samopovređivanju, a ako se loše osećaju, uzrok pripisuju sekiraciji zbog svega što mu radite.

Pažljivo, staloženo i razumno postupajte i zapamtite da vas niko neće bolje zaštititi od vas samih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)