U trendu

Kako prestati s psovanjem?

Psovanje je ružna navika, nepristojno je – i takođe je nešto što mnogi ljudi rade, neki češće, neki ređe. Ima onih kojima je sasvim normalno da stalno psuju, kao što ima i onih koji psuju retko ili to nikad ne čine. A ima i onih kojima se često dešava da opsuju, ali im to smeta i voleli bi da prestanu – a ne znaju kako.
Neki počnu da psuju već u detinjstvu, bilo jer se u njihovoj kući stalno psuje, bilo zato što to čuju u vrtiću, u školi, na ulici… Ove ružne reči su bar nešto što je skoro uvek i svuda moguće čuti, računajući i mesta gde to ne bi trebalo da bude tolerisano. Neki počnu da psuju nešto kasnije, uglavnom pod uticajem svojih vršnjaka. Vremenom se stekne navika da se mnogo koji izraz zameni psovkom, da se štošta podvuče psovkom, kao i da se emocije dobrim delom izražavaju psovanjem. I izgubi se osećaj kako bi nekom drugačijem – nekome ko baš i nije naučio na takav način izražavanja – to sve moglo da zvuči, psovački način komunikacije postane nešto sasvim normalno. A onda se, u nekom trenutku, promeni društvo i, moguće je, shvati kako konstantno psovanje zapravo zvuči. Samo, i uz najbolju volju, nije baš lako prestati s tim.
Onima koji nisu imali taj problem može zvučati čudno da nije lako prestati s psovanjem. Međutim, problem je što psovanje stekne toliko mnogo različitih funkcija u izražavanju i komunikaciji da je, ako se ono izbaci, potrebno naći jako mnogo odgovarajućih pristojnih izraza i pristojnih načina za izražavanje emocija. Osobe koje se osećaju smireno mogu to da izvedu bez većih problema ukoliko im je rečnik kojim raspolažu veći od dve pristojne reči i 50 psovki. Ipak, kada ste iznervirani ili povređeni, prva reakcija i dalje ostaje psovka, i toga je teško osloboditi se.
Kako to izvesti? Može da pomogne da prvo sastavite spisak svih psovki koje obično koristite kad ste povređeni ili iznervirani. A onda, za svaku psovku smislite jednu ili više luckastih zamena koje po zvuku podsećaju na vulgarne izraze koje koristite, a same po sebi nisu nepristojne. I vežbajte da njih upotrebljavate umesto psovki. U početku, to će ići malo sporije, ali vremenom ćete se navići.
A nakon još nešto vremena, već sama činjenica da koristite tako luckaste izraze biće dovoljna da suzbije vašu potrebu za psovanjem. Nije da će psovke prestati u potpunosti, ali će njihova upotreba biti redukovana na situacije koje su izrazito stresne (umesto da ih koristite i kod najmanje iritacije). Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)