Kako reći ne

U brojnim životnim situacijama neophodno je zauzeti jasan stav i ne dopustiti onome sa „druge strane“ da promeni ili preinači naše mišljenje, posebno ukoliko su u pitanju stvari ili odluke od životnog značaja. Ovo je ponekad posebno teško za žene, jer kultura u kojoj živimo i dalje pothranjuje stereotipe poput „Ti to ne smeš/ne možeš jer si žensko.“

Zaista, manji broj žena odraste u sredini gde gradi svoj govor, između ostalog, i upotrebom reči kao što su neću, ne mogu ili ne želim. Mnoge prećutno pristanu na način života u kojem se od njih očekuje da budu ljubazne, poslušne, nezahtevne i efikasne u svakom poslu za sebe i za druge, ali po mogućstvu na tih i što neprimetniji način.

Postavlja se pitanje kako reći ne, i zašto? Prvo, radi ostvarenja onoga što je za neke cilj egzistencije, a to je sloboda. Iako se ponekad kompromis čini kao jednostavnije rešenje u trenutku, treba se zapitati da li lažno da zaista odgovara vašim osećanjima i potrebama. Naravno, bez objašnjenja i crtanja drugima zašto ste se odlučile da kažete ne: dovoljno je reći da ste jednostavno poželele tako.

Ovo može izgledati teško posebno kada su u pitanju najbliži. Međutim, i oni moraju imati razumevanja za vaše potrebe: momku/mužu povremeno treba naznačiti da bez obzira na svu odmerenost i spremnost na saradnju, niste uvek za, već katkad i protiv, bilo da je u pitanju dogovor oko toga ko će spremati ručak, ili njegova potreba za vođenjem ljubavi u situaciji kada ste jako umorne i želite samo da zagrlite svoj jastuk.

U potonjem slučaju poželjno je izbeći otrcana izvinjenja poput glavobolje, problema na poslu i sličnih klišea: naučite da hrabro i bez zamuckivanja kažete svoje ne – to sigurno neće umanjiti stepen vaše ljupkosti i privlačnosti, naprotiv. Jasno sebi i drugima naznačite šta ne želite u životu, kao i da odbijanje ne predstavlja predomišljanje ili neodlučnost, već vaš neopoziv i konačan stav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.