Kako reći „ne“

Zamislite sledeću situaciju: nakon napornog dana, baš ste rešile da sebi priuštite dugo i prijatno izležavanje u kadi – vruća voda, penušava kupka sa mirisnim uljima (da isprobate konačno i vi tu čuvenu aromaterapiju), možda i neke mirišljave sveće, prijatna muzika… E, baš tad zove vaša majka i traži da hitno dođete kod nje. Znate već: majka vam je stara, sama je, dosadno joj je, želi nekome da kuka o zlim komšijama (dok vi toliko radite da nemate pojma ni kako vam se komšije zovu). Ne sluša vam se to, ali znate da će vaša majka biti uvređena ukoliko odbijete. „Baš si sebična“, čućete, „ista si kao ta tvoja mačka, valjda ih zato i voliš, jer su sebične kao i ti“ (vaša majka veruje da bi trebalo da imate pudlicu sa mašnicom, ili tako nešto). Zato, iako vam se ne ide, idete kod majke, jer – majka je majka. Zvuči poznato, bar deo priče?

Muškarcima se „ne“ nekako lakše oprašta: muško je, radi, jadan, hajde da ga ne gnjavimo. Nekako, kao da se podrazumeva da će žena uvek i svuda pritrčati u pomoć, ma gde se nalazila i ma šta radila. Ako to ne uradi, čeka je gunđanje, neretko i gomila pogrdnih imena. Kao da žena nema prava na svoje potrebe i svoje uživanje i svoj život.

Ne prihvatajte takav tretman. Naučite da kažete „ne“ onda kad vam nešto ne odgovara – evo male pomoći kako da to učinite, a da u najmanjoj mogućoj meri uvredite ili povredite druge.

Trik je u tome da vaše „ne“ ne bude samo odbijanje; dobro je ako možete da izvedete da zazvuči kao „da“ (naravno, da pri tom ipak ostane „ne“), a još bolje ako uspete da ubedite sagovornika da je zapravo vaše rešenje bolje od njegovog. Recimo, kažete majci da sad stvarno ne možete da dođete (niko vas ne tera da joj precizno objašnjavate razloge – to što ste vi planirali da veče provedete u kadi ipak nije njena stvar), ali da ste planirali da svratite ovih dana, čim nađete jednu fenomenalnu stvar za koju znate da će je oduševiti. Onda se setite majčinih (nekadašnjih ili sadašnjih) interesovanja, pa joj, kad je posetite, donesite nešto što će joj zaokupiti pažnju (knjigu za koju znate da ju je želela, nove igle za štrikanje, vunice, nove ideje šta bi mogla da hekla, mali teleskop kojim može da špijunira komšije i dnevnik da u njega zapisuje šta je sve videla – dobro, malo smo se zaneli). Princip je da vaše odbijanje ne bude samo odbijanje, već da ponudite alternativno rešenje koje će pokazati vašem sagovorniku da vam je stalo do njega i da mislite na njegove potrebe i kako da mu pomognete, ali, eto, trenutno ste zaista sprečeni.

Tako se „izvučete“ od onoga što vam se trenutno ne radi, a vaši sagovornici misle da ste divna i predivna osoba koja sve vreme samo na njih misli. Naravno, za ovakvo rešavanje situacija potrebna je određena doza kreativnosti i dobre volje – ali to je i dalje lakše i prijatnije nego da celo veče presedite slušajući ono što vas uopšte ne zanima. Recite im „ne“ i oduševite ih time.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.