Kako sačuvati nakit

Čuje se, ne baš tako retko, kako su dijamanti najbolji ženini prijatelji. Bilo da verujete u to ili ne, jasno je da veoma malo nas može sebi da priušti prave dijamante (a i ne vole ih sve žene). Međutim, postoji i drugačiji nakit – različito drago i poludrago kamenje, biseri, zlato, srebro, platina, a za one štedljivije (ili prosto one koji ne žele da brinu da će im neko ukrasti preskup nakit), tu je i bižuterija. Bio naš nakit skup ili jeftin, sigurno ćemo želeti da ga sačuvamo i da nam traje što je moguće duže. Zato, evo nekih osnovnih saveta (neke sitnice na koje je u žurbi lako zaboraviti, a sve znamo kakvim tempom živimo) kako da u tome i uspete.

Poželjno je čuvati svaki komad nakita u posebnoj kutijici (ili u posebnom pregratku ako je kutija nešto veća, ili makar umotan u posebnu mekanu maramicu) kako ne bi nastale ogrebotine. Ma koliko volele da uvek izgledate privlačno, kada obavljate kućne poslove, skinite nakit; u suprotnom, može doći do oštećenja nakita (fizičkim ili hemijskim putem) ili, u još gorem slučaju, može se desiti da se povredite.

Skinite nakit i dok se kupate (nikad ne znate baš tačan sastav kupke, kao ni to kako će vaše malo blago reagovati na nju), kao i dok nanosite kozmetička sredstva koja sadrže jake hemikalije (recimo, lak za kosu). Nije dobra ideja ni da nosite nakit kada idete na bazen. Hlor može loše da deluje na zlato, kao i na neke vrste dragog kamenja, da i ne spominjemo tužnu mogućnost da vam najdraži komad nakita negde ispadne.

Zgodno je znati da sunčevi zraci mogu da izblede neke vrste dragog kamenja. To, između ostalog, znači i da nakit ne bi trebalo ostavljati na prozorsku dasku ili komandnu tablu automobila (pored toga, ako ih tamo stavite, mogu da padnu i oštete se, ili da padnu i da ne možete da ih nađete).

Vodite računa o svom nakitu, pa će i on voditi računa o vašem izgledu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.