Kako se dokopati posla

Pažljivo ste se pripremile. Poslale ste svoju radnu biografiju, baš kao što je traženo. Navele ste sve bitno o sebi, a ono manje bitno izostavile (kao i poneki kiks koji ste povremeno imale – pa, dešava se svakom, a ionako vas za to niko nije pitao). Formalno, vaša biografija je sasvim korektno izgledala. Ipak, dobile ste pismo kojim vas odbijaju. Ponovo, i ponovo, i to od firmi za koje vam se činilo da zaista imate šansi kod njih. O čemu se radi? Počinjete da se pitate da možda niste potpuno nesposobne; možda je trebalo da poslušate savet svoje bake i lepo se udate, rodite decu i budete domaćica, kao i ona.

Glavu gore! Nema ničeg lošeg u tome ako je žena majka i domaćica, ukoliko je to ono što zaista želi. Međutim, ako želi karijeru, onda bi sigurno bila nesrećna da se „zakopa“ kod kuće. Zato, ne razmišljajte na takav način. Da biste smanjile šanse da ponovo budete odbijene, evo nekih trikova.

Samo poslati formalno korektnu biografiju, nažalost, nije dovoljno. Razmislite: za jedno mesto najčešće konkuriše po 300 ljudi (ili i više, ako je mesto atraktivno). Većina njih je do sada naučila kako da napiše formalno korektnu biografiju i prateće pismo obrazloženja. Kako onda poslodavci da primete baš vas? Potrebno je nešto više. Vaše pismo treba da bude i kreativno; najbolje je da sadrži i neku duhovitost, neku „caku“ (naravno, ne preterano, za slučaj da onaj ko čita pismo nema baš razvijen smisao za humor). Ukoliko budete napisali atraktivno pismo koje će nasmejati vašeg budućeg poslodavca i razvedriti ga, vrlo je verovatno da ćete biti primljene. Maštovitost je na ceni; smislite neki način da vaša biografija odmah upadne u oči.

Nemojte se stideti; zaboravite na skromnost. Dobro, nemojte baš biti kao baron Minhauzen, ali u biografiji nahvalite sebe koliko god je to moguće a da izgleda koliko-toliko verovatno (i po mogućnosti, tako da izgledate kao samouverena i ambiciozna osoba, a ne kao neko ko se hvali).

Poznanstva su ono što se najviše isplati; svako će radije zaposliti nekog koga zna nego potpunog stranca. Zato, ukoliko već nemate poznanstva, stvorite ih. Praksa (nepopularna, jer nije plaćena) predstavlja dobar način da upoznate ljude i da vas zapamte; ako imate vremena i prilike, možete i volontirati negde – i tako ćete upoznati ljude. To ne donosi rezultate istog momenta, međutim, ako se dobro pokažete, upamtiće vas i imaćete znatno veće šanse, ukoliko se neko mesto uprazni, da ga baš vi dobijete.

Ne potcenjujte Internet. Dokopajte se elektronske adrese poslodavca koji vas zanima, a zatim dajte sve od sebe da sastavite što je moguće zanimljiviju poruku kojom ćete privući njegovu pažnju, kako biste ugovorili intervju. Ne oklevajte da konkurišete na više mesta, kao ni da šaljete poruke na što je moguće više adresa; tako su veće šanse da bar nešto upali. Budite otvorene, komunikativne i uporne. Pre ili kasnije, uspećete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.