U trendu

Kako se osećate u društvu te prijateljice?

Prijateljstva bi trebalo da budu nešto divno, i neretko to i jesu – ukoliko nisu toksična. A toksičnih prijateljstava, nažalost, nema baš malo, i bilo bi dobro osloboditi ih se, samo što je prethodno neophodno prepoznati ih.
Problem s prepoznavanjem toksičnih prijateljstava je u tome što često ne želimo da ih prepoznamo. Osećamo da tu nešto nije u redu, signala je mnogo, ali se uporno nadamo da će se prijateljica promeniti. Za neke žene, to je nalik nadi da će ponovo uspeti da uđu u farmerke koje su nosile kad su bile dvadesetak kilograma lakše – s tim što je znatno veća verovatnoća da će uspeti ponovo da uđu u te farmerke nego da će se toksično prijateljstvo poboljšati i prerasti u nešto lepo.
Kako prepoznati da je to prijateljstvo toksično za vas? To će vam najbolje reći sopstveni osećaj. Da li se radujete viđenju s tom prijateljicom, ili susret s njom osećate kao neprijatnu obavezu? Da li vam se čini da joj je zaista drago što vas vidi, ili se više osećate kao da joj je potrebno nešto od vas (i tako svaki put, normalno je da joj ponekad nešto bude potrebno, kao i da vama nekad bude potrebno nešto od nje)? Da li se nakon viđenja s njom osećate dobro, ili kao da ste izmanipulisane, omalovažavane, zatrovano, kao da se neko samo poigrao vama, kao da ste upravo boksovale u ringu?
Iskreni odgovori na ova pitanja pružiće vam i pravu sliku tog (ne)prijateljstva. Ako utvrdite da se radi o prijateljstvu, pravom, dobrom prijateljstvu, super! A ukoliko utvrdite da je taj odnos zapravo toksičan, najbolje bi bilo prekinuti ga ili ga, ako prekid nije izvodljiv, svesti na minimum. Toksičan odnos vam crpe snagu, isisava je iz vas, ostavljajući vas da se osećate isceđeno i bolesno – ne dozvolite to! Oko vas sigurno postoje divne osobe, ne morate se družiti s osobom koja vam ništa dobro ne misli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)