Kako ukloniti perut

Nakon silnih reklama u kojima zabrinute manekenke proveravaju stanje svog razdeljka i ramena u strahu od peruti, teško je odoleti želji da se kupi najskuplji šampon, i time eliminiše ovaj (čest) problem. Stručnjaci tvrde da se većina ljudi zapravo, pre ili kasnije, nađe u situaciji da uklanja perut, kao i da je to uobičajena pojava. Međutim, ekstremniji slučajevi perutanja kože glave nisu izazvani uobičajenim „uklanjanjem“ mrtvih ćelija, već najčešće preteranom masnoćom kože, nedostatkom određenog sastojka u ishrani, ili potencijalnim hormonskim disbalansom. U takvim slučajevima, dolazi do preterane produkcije gljivica poznatih kao Pityrosporum Ovale, koje potom potpomažu nastanak peruti.

Postoji više načina za tretiranje kože glave. Iako danas skoro svaki šampon ima anti-dandruff liniju, samo određene vrste zaista pomažu (uz obaveznu konsultaciju sa dermatologom). Pojedini eksperti, poput Filipa Kingslija, čak savetuju da se upotreba šampona protiv peruti regularno smenjuje sa upotrebom običnog šampona, u vidu svojevrsnog „treninga“ kože glave.

No, to nije dovoljno. Prilikom češljanja kose ne treba koristiti četke sa oštrim zupcima, niti preterivati u broju poteza četkom. Ukoliko je kosa duga, ne treba je konstantno vezivati u rep/pletenicu. Takođe, treba obratiti pažnju na pravilnu upotrebu fena: svako „pregrejavanje“ glave može iznova iritirati već osetljivu kožu (i, dodatno, oštetiti vrhove kose). Pokreti koji se čine nesvesno (provlačenje ruku kroz kosu, češkanje kože glave i sl) svakako moraju biti eliminisani.

Ako se, ipak, desi da nakon upotrebe odgovarajućih sredstava i povinovanja opisanom „režimu“ ponašanja, perut i dalje opstaje, tada je neophodna poseta dermatologu, kao i eventualna promena režima ishrane i dodatna upotreba vitamina „dobrih“ za kosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.