Kako ukloniti podočnjake

Nakon napornog radnog dana ili fantastične celovečernje terevenke, tragovi (napora ili bančenja, svejedno) ostaju vidni na licu. „Simptomi“ poput podbulosti, podočnjaka ili posivele kože, na sreću, ne traju dugo i moguće ih je relativno lako korigovati. Naravno – najjednostavnije rešenje je odmor u kombinaciji sa blagim čišćenjem lica i laganom masažom „rizičnih“ delova.

Postoji nekoliko vrsta podočnjaka: privremeni – nastali kao posledica zamora organizma i kože, i trajni, koji su najčešće produkt genetike. U slučaju trajnih podočnjaka, izvesne korekcije su moguće, ali je najlakše rešenje naviknuti se na ovu malu falinku. Naime, tamni krugovi ispod očiju posledica su kontrasta „toplijih“ boja kože sa „plavičastim“ tonovima ispod očiju, gde je koža tanja. Osobe sa svetlijim tenom koji u većoj meri naginje ružičastim nijansama, u proseku imaju manje problema sa senkama ispod očiju.

Trajnog rešenja nema, ali je umerenom upotrebom korektivne kozmetike moguće zataškati tragove podočnjaka. Na raspolaganju su razni korektori, toneri i slične „mazalice“ koje, naravno, ne treba aplicirati u ogromnim količinama. Postoje i skuplje, pomalo egzotične metode, kojima podočnjaci ne samo da se prikrivaju već se i (privremeno) eliminišu. U izradi sredstava „protiv podočnjaka“ upotrebljava se, npr, hrskavica ajkule za koju je (navodno) dokazano da povoljno utiče na stanje kapilara oko očiju.

Ukoliko, ipak, odlučite da se oduprete zavodljivim reklamama kozmetičke industrije i da ne posegnete u dubine svog džepa, na raspolaganju su „stare dobre“ metode – puno odmora, obloge od kamilice i redovno održavanje kože vodom i blagim sapunom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.