U trendu

Kakve grudi muškarci obožavaju: Veličina nije presudna

Žene često znaju da budu nesigurne oko toga da li se njihove grudi dopadaju muškarcima, da li su premale ili možda prevelike.

Studija objavljena u naučnom časopisu Evolution and Human Behavior pokazala je da je muškarcima bitniji oblik (čvrstina) grudi od njihove veličine.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 267 muškaraca iz Brazila, Kameruna Češke i Namibije, a sprovodilo se tako da su im pokazivali slike različitih tipova ženskih grudi kako bi oni ocenili koje su im najatraktivnije.

Svi su se složili da im se više sviđaju čvršće grudi, ali veličina je varirala. Pokazalo se da muškarci iz Brazila, Češke i Namibije najviše vole grudi srednje veličine, dok oni iz Kameruna ipak više cene velike grudi.

„Primetili smo da u različitim kulturama postoji jedna konstanta, a to je da muškarci preferiraju čvršće grudi, karakteristične za mlađe žene, dok preference vezane za veličinu grudi variraju. U većini zemalja najpopularnije su grudi srednje veličine“, objasnio je vođa istraživanja Jan Havliček sa Univerziteta u Pragu za časopis PsyPost.

Naučnici su u ovoj studiji veličinu grudi nazvali „marker potencijalne plodnosti“, dok je njihova čvrstoća „marker preostale plodnosti“.

„To znači da bi oblik (čvrstina) grudi mogao poslužiti kao indikator preostale plodnosti, ali ograničeno podupire hipotezu o potencijalnom pokazatelju plodnosti. Buduće studije bi se trebalo da se usresrede na potencijalnu interakciju između ta dva parametra (čvrstoće i veličine grudi). To bi moglo objasniti relativno velike razlike u veličini ženskih grudi“, stoji u zaključku studije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.