Kamiondžij(k)e

Da li ste razmišljale o tome da promenite karijeru i da nađete novi posao koji će u isto vreme biti uzbudljiv, pun iznenađenja i donositi puno para? Avantura i iskušavanje sopstvenih limita u kombinaciji sa solidnom zaradom? Ako je odgovor na to – da, onda za vas postoji rešenje: postanite vozač kamiona.

Prolegomena za ovu priču je davni razgovor sa beogradskim taksistom koji je sa iskrenim oduševljenjem govorio o svojoj prijateljici – vozaču kamiona (van državnih granica), koja uz nadimak Lady sasvim uspešno vlada ogromnim vozilom. Oduševljenje (i iznenađenje) muškaraca uvek je prisutno u takvim slučajevima, a kod žena manje (ukoliko ne poveruju mitu o ženskoj „nesposobnosti za vožnju“). Dakle, možemo (i umemo) da ih vozimo jednako i bolje

Premda priča o ženama kamiondžijama deluje kao izuzetak, statistike pokazuju porast ženskog zanimanja za ovu profesiju: u Americi, na primer, postoji više od 100.000 žena koje voze velike kamione. Jedna od čuvenih je Lili Drenan (Lillie Drennan), prva žena kojoj je dodeljena dozvola za vožnju kamiona. Rođena daleke 1897, Lili je rano napustila školu, da bi se nakon posla telefonistkinje (i nekoliko brakova u međuvremenu), odlučila da osnuje sopstvenu prevoznu kompaniju. Pre svega izuzetno pažljiv vozač (nikada nije imala udes), ona je umela i da bude veoma stroga prema onima koje je obučavala (pretnje su shvatane ozbiljno, budući da je uz sebe nosila napunjen revolver).

Današnji „trend“ da žene obavljaju (nekada) muške poslove pruža puno prostora za neobično iskustvo i brzo poboljšanje stanja finansija. Doduše, životni stil „kamiondžijke“ može da podseća (kao u opisanom slučaju) na živote odmetnica sa Divljeg zapada, ali to nije pravilo – dama na sedištu vozača sasvim je zanimljiva slika koja možda odgovara baš vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.