Karcinom dojke: šta treba znati

Joj, ne više! Malo-malo, pa dobijamo upozorenja o ovoj ili onoj zastrašujućoj bolesti. Jedna od prilično užasavajućih bolesti za žene jeste rak dojke – ako se otkrije na vreme, ostanete bez dojke, ako se ne otkrije na vreme, umirete. Treba ga otkriti zaista rano da biste mogle da zadržite i izgled i život. Zato, uprkos tome što vam se verovatno smučilo da vas plaše raznim boleštinama, evo o čemu treba da vodite računa da do ovog karcinoma ne bi došlo, ili bar da biste ga otkrile zaista rano.

Tačni uzroci karcinoma dojke se ne znaju; ipak, znaju se brojni faktori rizika, dakle, stvari koje bi trebalo da izbegavate (onda kada je to moguće, naravno – ništa ne možete protiv toga što vam je genetsko nasleđe ovakvo ili onakvo). Faktori koji povećavaju mogućnost pojave ovog oblika raka jesu: genetsko nasleđe, starije životno doba (posle četrdesete godine), nerađanje i nedojenje ili kasna prva trudnoća (posle tridesete godine), dug period menstrualnog života (rana prva menstruacija ili kasna menopauza ili oboje), endogeni hormoni, gojaznost i ishrana bogata mastima (što ne znači da treba da umrete od gladi, samo ne treba da preterujete sa masnoćama), preterivanje sa alkoholom, fizička neaktivnost.

U najvećem broju slučajeva rak dojke otkrije sama žena – u obliku čvrstog i bezbolnog čvorića. Zato je veoma važno da jednom mesečno same pregledate svoje grudi; ako niste sigurne kako, pitajte svog ginekologa. Obratite pažnju na sve što je iole neuobičajeno (spontana sekrecija iz bradavice, uvučene bradavice i lokalno akumuliranje telesne tečnosti) i smesta o tome obavestite svog ginekologa kako bi otkrio uzrok. Nemojte zanemarivati takve znake, jer čak u 80% slučajeva kod kojih je otkriven rak dojke nije bilo nijednog poznatog faktora rizika. Kad je reč o specijalističkim pregledima, danas se primenjuje nekoliko metoda: palpacija, punktiranje, mamografija i biopsija. Starijim ženama, kao i ženama sa povećanim rizikom od raka dojke preporučuje se da jednom godišnje ili jednom u dve godine obave mamografiju (potpuno bezbolan pregled – to je zapravo poseban oblik rendgenskog snimanja dojke).

Ionako ste već zatrpane poslom, ne stižete ni da se naspavate, nemate vremena da „visite“ po čekaonicama? Nažalost, ovo je nešto za šta biste morale da nađete vremena – inače se može desiti da ga više nemate uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.