U trendu

Karijera i porodica – žene ne mogu oba

Na naslov će verovatno mnoge žene uzviknuti da to uopšte nije tačno, da je moguće postići oba. Slažemo se, moguće je – samo što je prevelik broj onih koji se s time ne slažu i koji zbog toga, na ovaj ili onaj način, diskriminišu žene.
Ideja iz naslova je sledeća: ako je žena posvećena poslu, ako joj posao dobro ide i postiže dobre rezultate, garant joj je privatan život manjkav – ili nema nikog ili, ako je udata i ima decu, sigurno ih zanemaruje. A, ako se zna da joj je privatan život lep, ima partnera, ima zdravu i srećnu dečicu, tu je uverenje da je sigurno manjkava na poslu.
U toj ideji posebno je nefer to što niko neće to isto smatrati za muškarca. Ako je uspešan na poslu, niko neće misliti da mu je privatan život manjkav, čak ni ako njegova deca jedva da znaju kako im otac izgleda i ako je češće u naručju ljubavnice nego sopstvene žene. Donosi novac u kuću, to je glavno, ostalo je ionako na ženi, a ako ga ona ostavi jer se oseća usamljeno, ona je ta koja je kriva i koja ne zna šta hoće, hoće i pare i da neko bude s njom.
Krajnje nefer? Jeste. I tu vam jedino ostaje da se s tim borite kako znate i umete. Ljudska predubeđenja je veoma teško promeniti (čak i ako vam uspe da ih ubedite da vama ide i jedno i drugo, smatraće da ste izuzetak koji potvrđuje pravilo), a ta predubeđenja dovode do posledica koje su štetne po vas; recimo, ta da vas povišice i unapređenja zaobilaze iako ste podjednako dobre kao i vaše muške kolege. Šta tu učiniti? Svađanje ne vredi; ono što možete jeste da, kada smatrate da niste adekvatno nagrađene, pitate svog šefa šta treba da uradite da zaslužite to-i-to. Za određenu nagradu, kao što je povišica ili unapređenje, traži se određeni učinak – koji je to učinak? Takav pristup nije preagresivan, šef će, osim ako vas izbaci iz kancelarije, morati da vam pruži nekakav odgovor (moguće i da smisli opravdanje zašto je nagradu dobio muški kolega koji je postigao nešto manje od vas, a vi niste), i kasnije, kad to postignete, možete ga podsetiti na sopstvene reči.
Neće uvek upaliti i predrasude neće nestati zbog takvog pristupa, ali ćete, onda kada upali, primerom pokazati svima oko vas da ste sposobne i da imate lep privatan život (ako ga imate) i da budete uspešne na poslu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.