Kasnite na razgovor za posao

Kašnjenje je zaista retko poželjno, a nekada vam može napraviti prilične probleme, čak vas i sprečiti da dobijete ono što želite – recimo, kad kasnite na razgovor za posao. Srećom, ako ste dovoljno umešni, možete se izvući i iz takve situacije.
U principu je dobra ideja doći na razgovor za posao 15 minuta pre zakazanog vremena. Time pokazujete da ste sposobni da stignete na vreme (potencijalni poslodavci, kao i svi ostali, ne vole da čekaju, da i ne spominjemo da pokušavate da se prikažete kao pouzdan saradnik, a ne kao neko ko nije u stanju čak ni da stigne na vreme), plus i dobijate malo vremena da sredite misli i pripremite se za razgovor. Desio vam se peh, i zakasnili ste? Evo šta je najefikasnije u takvoj situaciji.
Nemojte pokušavati da prikrijete da ste zakasnili, niti se ponašati nonšalantno, kao da to što kasnite nije ništa. Prihvatite krivicu; izvinite se, recite da znate da nije u redu što kasnite, nemate pravo opravdanje, desilo vam se to-i-to (to-i-to bi trebalo da bude neki jak razlog, nešto na šta vi niste imali uticaja – i ne bi trebalo da se pravdate prevozom, svi se "prevoze", ali ne zakasne svi). To izvinjenje i objašnjenje treba da budu kratki, jer nikog ne zanima da sluša vašu tužnu životnu priču, niti vama ide u prilog da se predstavite kao malerozna osoba ili kao neko u tragično teškoj situaciji, pošto će poslodavac onda odabrati nekog manje maleroznog ili nekog u boljoj situaciji, za koga je verovatnije da će biti u stanju da efikasno obavlja posao. Ni žalbe na ovo ili ono nisu poželjne, jer time navodite poslodavca da pomisli da biste se i na poslu stalno žalili umesto da radite. Ne treba pokušavati da izazovete sažaljenje potencijalnog poslodavca – može toj osobi da bude žao što je vama teško, ali vas to ne preporučuje kao saradnika.
Posle kratkog izvinjenja i objašnjenja, pređite na ono zbog čega ste uopšte došli, a to je razgovor za posao. Time pokazujete inicijativu, što je dobro. Pored toga, greška (uključujući i kašnjenje) može se desiti svima, svakome se nekada desi – time što nakon kratkog izvinjenja i objašnjenja prelazite na posao pokazujete da ste u stanju da se i u problematičnoj situaciji "dočekate na noge", što je uvek poželjna osobina.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.