U trendu

Katastrofa ili lekcija?

Loše stvari se svakom dese, nekome češće, nekome ređe. To ne možete sprečiti. Međutim, neki se zbog lošeg što im se desi samo skvrče i zavuku u ćošak (figurativno rečeno), dok neki to što im se desilo iskoriste kao lekciju i nastave sa svojim životom.
Recimo, neko se loše poneo prema vama. Da li to znači da se u potpunosti treba skloniti od ljudi kako biste izbegle da ikad više budete povređene? Ne kažemo da treba dopustiti ljudima da nastave da vas povređuju, ali sklanjanjem biste sebi uskratile i radost međuljudskih odnosa, i ono lepo što tu može da se desi.
Nekad je moguće izbeći nešto loše, ali neretko nije. Nakon toga se možete povući u sebe, zatvoriti se, a možete i da nešto naučite iz onoga što vam se desilo, bilo o sebi, bilo o drugima. To što vam se desilo može vas i ojačati, ne mora da vas uništi, tako da ubuduće umete na vreme da prepoznate tu vrstu nevolje i da je sprečite ili izbegnete, ili da bar znate da je to nešto sa čime možete da izađete na kraj, nešto što vas neće uništiti.
Izbor je vaš. U vašim je rukama. Dešavaće vam se sve i svašta, kao što će se dešavati i drugima, i to ne možete promeniti. Ono što možete jeste da odaberete šta ćete učiniti povodom onog što vam se desi, hoćete li samo pokušati da pobegnete, da zaboravite na sve, ili ćete to iskustvo iskoristiti kako biste postale jače. Na kraju krajeva, i ovakva osoba kakva ste danas ste postale delom i zbog svega što vam se izdešavalo, i to vas je oblikovalo – i, nadamo se, nije uništilo svaku radost u vama.
Desilo se. Bilo je loše. Bolelo je. Ali, hoće li vas to uništiti ne zavisi od onih koji su vas povredili. Zavisi od vas. Na vama je da pronađete snagu u sebi da se izborite s tim – a sigurno je da imate tu snagu, samo je pitanje hoćete li je iskoristiti – i da postanete još bolje i još jače nego što ste bile. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.