Kolika je cena slave

Istražujući fenomene idola i obožavalaca u modernom vremenu, Ana Oliverio Feraris, autorka studije „Mehanizam slave“, zaključila je da se običnim smrtnicima najčešće čini da žive sasvim dosadan život dok posmatraju šta se sve uzbudljivo i tragično dešava njihovim omiljenim junacima iz dalekog sveta politike, šou-biznisa i sapunskih serija.

Eksperti za odnose sa javnošću smatraju da je stvaranje javnih ličnosti kreativna aktivnost koja donosi profit, rad, zabavu, odmor i koja poboljšava kvalitet života običnih ljudi. Razvoj savremenih tehnologija otvorio je novu perspektivu za „produkciju“ uspešnih osoba u kojoj uspeh nije plod pukog spleta okolnosti, već je unapred strateški osmišljen. Danas postoji čitava industrija koja se bavi transformacijom nepoznatih u poznate i koja virtuelno menja i marketinški oblikuje ličnost, njen izgled i karakter – naravno, sve u cilju dobre zarade. Tako u svetu danas rade razne agencije za tzv. people marketing. Primarni cilj ovih agencija jeste da publiku svim dozvoljenim sredstvima ubede u to kako je izabrana osoba jedinstvena po svojim sposobnostima, svom izgledu i ponašanju.

Odličan primer za ovo je grupa „Spice Girls“ – tipična kreacija menadžera i proizvod prethodno dobro razrađen u laboratoriji. Ipak, Madona koja se bezbroj puta transformisala da bi održala stečenu popularnost izjavila je jednom da je njen veliki uspeh u stvari bio prava noćna mora, uporedivši ga sa crnom rupom u kojoj je, po njenim rečima, izgubila samu sebe. Merlin Monro je takođe morala da prilagodi svoj izgled arhetipu boginje ljubavi. To je, između ostalog, zahtevalo i intervencije na telu poput operacije smanjenja nosa i preoblikovanja vilice.

Ipak, neke od slavnih ličnosti govore o tome da su se dobro prilagodile „virtuelnom“ životu. „Ja sam profesionalni ekshibicionista u smislu da pred kamerom mogu sve da radim, ali se u životu povlačim, živim diskretno, kao razvodnica u bioskopu“, rekao je Alberto Sordi.

Bez obzira na sve beneficije, dobro je zapitati se šta zapravo ostane od osobe nakon svih izmena i da li je vrtoglava slava dovoljna satisfakcija za brojne ustupke i odricanja od sopstvenih stavova, namera i želja, što je neminovna cena uspeha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.