Koliko partnera ste imali?

Ako pitate prosečnu osobu kako definiše naše seksualno doba, postoje velike šanse da će pomenuti SIDU. Gotovo svake nedelje, masovni mediji pominju nove studije koje su urađene iz ove oblasti, bilo da je u pitanju prevencija ili lečenje, ili često pominjane statistike o broju zaraženih i umrlih u Africi. Za mnoge ljude, SIDA ne predstavlja seksualni problem o kome bi trebalo da brinu. Ako ste heteroseksualni i ako ni vi, a ni vaš partner ne koristite drogu, male su šanse da se zarazite. SIDU mnogi svrstavaju u one bolesti „koje se dešavaju drugima“. Ali seks, na žalost, nije bez rizika.

Seks sa sobom nosi i mogućnost neželjene trudnoće, koja iz korena menja život. Samo u Americi svake godine ima nekoliko miliona neželjenih trudnoća i pored napredovanja u ovoj oblasti i pored korišćenja metoda za kontrolu rađanja koji zaista funkcionišu – kondoma, pilula, spirala…

Postoje i seksualno prenosive bolesti koje vas neće ubiti, ali vam mogu naneti puno problema. Iako neke od ovih bolesti zvuče kao nešto što je stvar prošlosti, danas se čak i onim „finim ljudima“ dešava da se zaraze.

Na kraju, postoji još nešto što donosi seks – rizik od slamanja srca. Na žalost, ima partnera koji lažu i varaju. Ni klasa, ni pol, ni rasna pripadnost ne mogu smanjiti rizik od slamanja srca. To može da da izazove ozbiljne probleme, poput depresije ili bolesti.

Kako da razgovarate o SIDI i seksualno prenosivim bolestima? Izaberite onaj trenutak kada ste prisebni, kada osećate bliskost (ne u fizičkom smislu, tj. budite u potpunosti odeveni), i onda kada imate dovoljno vremena za jednu dužu diskusiju.

Razgovor obavite na jednostavan način: „Uživam u seksu sa tobom, zato bih želela da se opustim. To znači da treba da razgovaramo o zdravlju, čak iako mi je neprijatno zbog toga. Zato – hajde da popričamo o tome, važi?“ Razgovarajte o seksualnom iskustvu koje imate – da li ste ranije imali odnose bez zaštite, polno prenosive bolesti, polne kontakte sa homoseksualcima, ili biseksualcima, da li ste koristili ili koristite drogu, i sve ostalo što biste želeli i što bi trebalo da otkrijete jedno drugom.

Ako vaš partner ne može da podnese ovo, ili se oseća uvređenim, neka vam bude drago što ste to sada saznali. Zato ste i pitali, da otkrijete kakav je njegov stav prema tome.

Shvatanje seksualne aktivnosti u celini znači i postavljanje pitanja i pažljivo slušanje odgovora, pre nego što uskočite u krevet sa nekim. Možde i niste pod rizikom da dobijete SIDU, ali ima puno drugih problema koji, usled nepažnje, mogu postati i deo vaše svakodnevice, a ne samo ovakvih članaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.