Koliko traje ova krema?

Imate tu kremu… Pa, niste baš sigurne koliko dugo, ali negde između dva i tri meseca. Deo etikete na kome piše koliki je rok upotrebe se izbrisao, a vi niste sigurne smete li još da upotrebljavate tu kremu, ili bi trebalo da je bacite i nabavite novu. Nema problema! Evo nekih pravila koliko traju određeni kozmetički preparati.

Kreme za oči i kozmetički preparati za bebe po pravilu sadrže malo ili nimalo konzervansa (ukoliko sadrže više, promenite marku – ovde govorimo o osetljivoj koži). Samim tim, rok upotrebe im je relativno kratak: do tri meseca.

Losioni za telo, dnevne kreme, kreme za samopotamnjivanje, ajlajneri i maskare traju do šest meseci. Poseban savet za maskaru: neka pakovanje bude uvek dobro zatvoreno, kako u unutrašnjost ne bi dospeo vazduh – to suši maskaru i drastično joj skraćuje vek trajanja.

Kreme za sunčanje, parfemi, kameni puder i lak za nokte traju do godinu dana. Poseban savet za lak za nokte: držite ga na hladnom mestu, inače će mu se skratiti rok trajanja, čega ćete odmah postati svesne po mirisu na lepak (i kašljanju od tog mirisa).

Kolonjske vode, šamponi, gelovi za tuširanje i sredstva za čišćenje kože traju nešto duže – do dve godine. Dakle, ne brinite zbog gela za tuširanje koji vam je prijateljica poklonila prošle godine, a vi ga još niste ni otvorile – u sasvim je dobrom stanju.

Većina dekorativne kozmetike (rumenila, tečni puderi, karmini, senke za oči) traje i po tri godine, osim ukoliko dođe u kontakt sa vodom ili vlagom.

Ima li kozmetičkih sredstava sa neograničenim rokom trajanja? Da, ima ukoliko ne dođu u kontakt s vlagom – u takva sredstva spadaju dezodoransi, lakovi za kosu, sapuni i puder u prahu. Tu praktično nema šta da se pokvari.

Razume se, ovo su bila uopštena pravila. Preciznija uputstva nalaze se na pakovanju određenog preparata. Mali savet u vezi s tim uputstvima: ukoliko se rok trajanja drastično razlikuje od pravila koja smo naveli ovde (na primer, krema za lice koju možete da upotrebljavate sledećih pet godina), izbegavajte taj proizvod – produženi rok trajanja znači znatno veću količinu konzervansa, a to će vam, na duže staze, samo oštetiti kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.