U trendu

Kompjuteri i sajber veštice

Uobičajena predstava hakera podrazumeva osobu očiju crvenih od gledanja u monitor, ne preterano ugledne spoljašnjosti i, naravno, muškog pola. Ali, pametnih žena ima svuda, pa i u profesiji hakera. Bez preteranog okolišanja: upoznajte devojku pod pseudonimom Gigabajt, trenutno najpoznatiju svetsku hakerku.

Ova devojka od svega 18 godina koja je upravo završila srednju školu, „zablesnula“ je na hakerskom nebu kada je kreirala virus pod nazivom Sharpei, koristeći se C# programskim jezikom. Ovaj prilično nezgodan virus kotira se visoko na listama, pošto je njegova specijalnost inficiranje izvršnih fajlova u okviru mrežnih platformi velikih softverskih kompanija. Gigabajt tvrdi da je na VX sceni prisutna i aktivna još od svoje četrnaeste godine.

Pored „posla“ i odlaska u šolu, Gigabajt održava sopstveni web sajt, primajući dnevno gomile pisama, od kojih su mnoga prava pisma obožavalaca, mada ima i onih koji (iz ljubomore) omalovažavaju njene hakerske sposobnosti. No, nju to mnogo ne brine: uz sve znanje i solidan zbir feminističkih stavova, Gigabajt poseduje krajnje oštar jezik, te nikome ne ostaje dužna.

Kablovska televizija TechTv pravila je reportažu o ovoj „sajber Lari Kroft“: iako se njeno lice ne vidi, snimljena je kako „sparinguje“ sa instruktorom kik-boksa i docnije sa prezirom govori o „glupim ljudima koji otvaraju virusom zaražene poruke koje im stižu putem elektronske pošte“.

Kao i u svakom holivudskom filmu, i ova priča ima happyend. Gigabajt je ovih dana našla dečka, takođe hakera. Iako je sasvim raznežena kada govori o svojoj vezi, veoma se brzo vraća u svojstveni, ironičan ton: na pitanje šta njih dvoje dele pored kompjutera, Gigabajt je kratko odgovorila „Salivu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.