U trendu

Kompliment od službenice dok stojite u redu

Komplimenti se nekad dobiju u potpuno neočekivanim trenucima. I inače mogu da vas zbune, ako niste navikli na njih i ako niste sigurni kako se reaguje na kompliment, a kad ih dobijete krajnje neočekivano – na primer, od službenice za šalterom dok stojite u redu – nije uvek lako prikladno reagovati.
Recimo, u pošti ste, stojite u redu (ne baš kratkom), čekate da platite telefon. Sporo napredujete, po običaju nema dovoljno službenika, ali, šta je, tu je. Brže ne može pod datim okolnostima. Dođete konačno na red, pružate račun za telefon i unapred pripremljen novac (voleli biste kad bi se i ostali setili toga, a ne da počnu da prekopavaju po prethodno čvrsto zatvorenoj tašni tek kad im službenica kaže koliko treba da plate, kao da to nisu mogli i sami da pročitaju s računa). Službenica krene da obavi svoje, a onda zastane, pogleda vas, i uz osmeh vam kaže da imate predivne lokne, volela bi i ona takvu kosu.
Ono što se mnogima desi u takvoj situaciji jeste da se ušeprtlje. Neke žene promrmljaju: „Hvala“, neke i pocrvene, neke zbunjeno kažu da im je kosa prirodno takva, ili da teškom mukom postižu takav izgled (ima ih koje to kažu čak i ako im je kosa prirodno tako lepa, jer ne žele da zvuči kao da se razmeću)… Malo ko je siguran kakav bi bio ispravan odgovor u takvoj situaciji.
U principu, kada vam neko uputi kompliment, dovoljno je uzvratiti osmehom i reći: „Hvala“. Bez objašnjavanja, bez pokušavanja da se umanji rečeno („ma, nije to ništa…“ – to nije učtiv odgovor, to je omalovažavanje komplimenta). A u opisanoj situaciji, dovoljan je i osmeh, mada mu možete dodati i „Hvala“. I ništa preko toga.
Da ne bude zabune, jeste lepo od te službenice što vam je uputila kompliment. I super je što je ona u stanju, iako zatrpana poslom, da primeti nešto lepo i to prokomentariše. Ipak, ona i dalje ima puno posla, a iza vas stoji dugačak red ljudi koji čekaju da obave ono zbog čega su došli, tako da u toj situaciji bilo kakav dalji razgovor s ljubaznom službenicom ne bi bio primeren. To je šteta, uvek je lepo popričati s ljubaznim i nasmešenim ljudima, ali ne bi bilo pristojno zadržavati red duže nego što je neophodno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.